Καθαρισμοί και πάταξη της λαθροϋλοτομίας τα δυο βασικά «μέτωπα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο: «Καθαρισμοί Θινών Αμαλιάδας», που εκτελεί το Δασαρχείο Αμαλιάδας, μετά από σχετική μελέτη που εκπόνησε και με χρηματοδότηση κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τις 155.000 ευρώ. 

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει καθαρισμούς στα δάση των Σαβαλίων, της Μαραθιάς και της Κουρούτας, σε συνολική έκταση 1053 στρεμμάτων. 

Θωρακίζεται το δάσος 

Οι επεμβάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν σε αποκλαδώσεις στα δύο μέτρα, σε ρίψεις στρεβλών δένδρων και αραιώσεις, καθώς δεν είχαν γίνει ποτέ στο συγκεκριμένο δάσος, και σε καταστροφή και καθαρισμό της υπορόφου βλάστησης και των βατώνων που υπάρχουν εντός του δάσους.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ο αναπληρωτής Δασάρχης Αμαλιάδας κ. Βασίλης Μποβολέτης, σκοπός που γίνεται το συγκεκριμένο έργο είναι η αντιπυρική θωράκιση του εν λόγω δάσους και ο καθαρισμός του, καθώς πρόκειται για δάσος αναψυχής το οποίο είναι επισκέψιμο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι τα ξύλα τα οποία κόβονται σε αυτή τη φάση από το δάσος, διατίθενται όλα σε πολίτες, κατόπιν σχετικών αιτήσεων που έχουν υποβάλλει στο Δασαρχείο Αμαλιάδας. 

Συνεχείς περιπολίες 

Παράλληλα με το έργο, το Δασαρχείο έχει αναπτύξει πλήρη δραστηριότητα σε ότι αφορά τους ελέγχους για παράνομη υλοτομία και οι περιπολίες διενεργούνται ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να παραχθεί το φαινόμενο.

Με δεδομένο ότι το Δασαρχείο καλύπτει μία πολύ μεγάλη περιοχή, είναι σχετικά δύσκολο να παταχθεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα και όπως ανέφερε ο κ. Μποβολές, υπάρχουν κρούσματα παράνομης υλοτομίας στην περιοχή. «Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία μας, δεν έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο και υπάρχουν κρούσματα παράνομης υλοτομίας. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλο οδικό δίκτυο στην περιοχή, κατά συνέπεια πολλά σημεία διαφυγής για τους λαθροϋλοτόμους, ενώ και τα δάση είναι κατακερματισμένα και η φύλαξη γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις υποβάλλονται μηνύσεις» υπογράμμισε ο κ. Μποβολέτης. 

Μαρία Καραμπάτση (karabatsimaro@yahoo.gr)

Πηγή: patrisnews.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: