Η ιστορία των φιδιών ξαναγράφεται!

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματά τους, ηλικίας έως 167 εκατ. ετών.

Fidi

Τα φίδια σέρνονται στη Γη, πολύ περισσότερο καιρό απ΄όσο πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Τα αρχαιότερα απολιθώματα φιδιών μέχρι σήμερα ήταν 102 εκατ. ετών. Παρόλα αυτά, απολιθώματα ηλικίας 140 έως 167 εκατ. ετών, που βρέθηκαν σε Αγγλία, Πορτογαλία και ΗΠΑ, «σπρώχνουν» προς τα πίσω κατά σχεδόν 70 εκατ. χρόνια, την εμφάνιση των εν λόγω ερπετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας, Μάικλ Κάλντγουελ, του καναδικού Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το “Science”,δήλωσαν, ότι τα εντυπωσιακά ευρήματα σημαίνουν πως πρέπει να ξαναγραφτεί η εξελικτική ιστορία των φιδιών στον πλανήτη μας.

Το αρχαιότερο απολίθωμα, ηλικίας 167 εκατ. ετών περίπου, βρέθηκε σε ένα ορυχείο κοντά στην Οξφόρδη της Αγγλίας και προέρχεται από ένα φιδάκι (Eophis underwoodi)μήκους 25 εκατοστών. Ζούσε σε βάλτους και πιθανότατα έτρωγε έντομα, βατραχάκια κ.α.

Ανακαλύφθηκαν τρία ακόμη απολιθώματα φιδιών, το μεγαλύτερο από τα οποία (το Portugalophis lignites),βρέθηκε σε ένα ορυχείο λιγνίτη στην Πορτογαλία με μήκος 1,2 μέτρα. Χρονολογείται προ155 εκατ. ετών και εκτιμάται, πως έτρωγε μικρά θηλαστικά, σαύρες, πουλιά και βατράχους.

Τα άλλα δύο αρχαία φίδια ήταν το Diablophis gilmorei που βρέθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ και ζούσε πριν από επίσης 155 εκατ. χρόνια, καθώς και το Parviraptor estesi που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία, με μήκος 60 εκατοστά και ζούσε πριν από 144 εκατ. χρόνια.

Η ανατομία του κρανίου των αρχαίων φιδιών ήταν παρόμοια με των σύγχρονων φιδιών. Κανένα από τα τέσσερα φίδια δεν ήταν δηλητηριώδες. Τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα δηλητηριωδών φιδιών είναι ηλικίας περίπου 20 εκατ. ετών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι τα φίδια εξελίχτηκαν από τις σαύρες, καθώς ορισμένα αρχαία απολιθώματα φιδιών που έχουν ανακαλυφτεί στο παρελθόν, διαθέτουν μικρά πίσω πόδια. Κάτι ανάλογο εικάζεται, ότι είχαν και τα τέσσερα αρχαιότερα φίδια, αλλά οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι, επειδή δεν βρήκαν πλήρη απολιθώματα. Τα πανάρχαια φίδια ακόμα και αν είχαν πόδια, δεν περπατούσαν, αλλά σέρνονταν σαν σήμερα. Παράλληλα χρησιμοποιούσαν τα μικρά άκρα τους για να γραπώνονται καλύτερα.

Μυστήριο παραμένει το πότε ακριβώς εμφανίστηκαν τα πρώτα φίδια. Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι αυτό συνέβη πριν από 190 έως 240 εκατ. χρόνια (αν όχι νωρίτερα) και έκτοτε έζησαν στη σκιά των δεινοσαύρων. Παρόλο που οι τελευταίοι εξαφανίστηκαν, πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια, τα φίδια επιβίωσαν μέχρι σήμερα, προκαλώντας συγχρόνως τον φόβο και τη γοητεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://nature.com/articles/doi:10.1038/ncomms6996ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: