«Έγκλημα» στο Μαίναλο

xada_levidi

Στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου, εντός περιοχής Natura, αποφάσισε να μεταφέρει τα συσσωρευμένα -εδώ και μήνες- σκουπίδια της Τρίπολης ο Δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Παυλής.

Ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για το θέμα, διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν «μέτρα προστασίας» (περίφραξη και μόνιμη παρουσία πυροσβεστικού οχήματος), εξηγώντας ότι στην παλιά χωματερή του Πλατώματος, δεν μπορούν να πάνε σκουπίδια λόγω δικαστικής απόφασης, ούτε στη χωματερή της Βλαχοκερασιάς, λόγω του μικρού μεγέθους της, ενώ επανέλαβε ότι η πρόταση προς την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, για μεταφορά σκουπιδιών της Τρίπολης στη Φυλή, δεν έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με το kalimera-arkadia.gr, ο κ. Παυλής αν και αναγνωρίζει ότι η περιοχή είναι Natura, υποστηρίζει ότι «είμαστε απόλυτα νόμιμοι να πάμε στην περιοχή, διότι η πόλη παράγει κάτω από 50 τόνους την ημέρα».

Λύση δεν προέκυψε ούτε μετά τη χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στην Τρίπολη, ο οποίος είχε συνάντηση με δημάρχους και πολίτες. Δήλωσε δε, ότι δεν πρόκειται και δεν έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει με Κοινή Υπουργική Απόφαση μια άλλη περιφέρεια να δεχθεί τα σκουπίδια της Τρίπολης, και ουσιαστικά δήλωσε ότι δύο είναι οι λύσεις που υπάρχουν, ή να μειωθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα της πόλης «ή θα πληρώσουμε να τα διαχειριστεί κάποιος μεγαλοεργολάβος, έτσι όπως πάμε».

Κάτοικοι του Λεβιδίου, το πρωί της Παρασκευής κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά της απόφασης του Δημάρχου, για προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων στη χωματερή Λεβιδίου, τα οποία θα εκδικαστούν την Τρίτη. Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την «Καθημερινή», κάτοικοι του Λεβιδίου έμειναν μπροστά στη χωματερή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, ενώ, όταν διαδόθηκε η πληροφορία ότι θα φτάσουν τα απορριμματοφόρα από την Τρίπολη, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, προκειμένου να συγκεντρωθεί κόσμος.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία του προβλήματος είναι, ότι μετά την πολυετή ολιγωρία επί του θέματος, το δάσος του Μαίναλου προορίζεται να φιλοξενήσει μία χωματερή, με τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, κίνδυνοι που άλλωστε έγιναν ορατοί και τα προηγούμενα χρόνια.

Το ζήτημα εξακολουθεί να γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ αρμοδίων, οι οποίοι όχι μόνο δεν καταφέρνουν να δώσουν επιτέλους μια οριστική και σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λύση, αλλά φαίνεται να εξελίσσεται τελικά σε… «βόμβα», για μία περιοχή μάλιστα με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η οποία προσελκύει τουρίστες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Πηγή: capital.grΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: