Ένα αγριογούρουνο μέσα σε βελανιδιά

Dris_S

Η αποκάλυψη της βελανιδιάς

Λένε πως το δάσος πάντα κρύβει εκπλήξεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες, και όποιος δεν το ξέρει καλά πρέπει να το περπατά με προσοχή και προ πάντων με σεβασμό. Λένε πολλά για τα στοιχειά που κρύβει, αγαθά ή μοχθηρά, για παράξενα όντα που φωλιάζουν μέσα στις κουφάλες των δέντρων και στις σπηλιές, για νεράιδες που λούζονται στις πηγές και για μάγισσες που παραμονεύουν δίπλα στα μονοπάτια, και πολλοί είναι που τα πιστεύουν.

Λένε πολλά για τα δάση, πιο πολύ μάλιστα λένε οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά και έχουν καθημερινή επαφή – τσοπάνηδες, υλοτόμοι, κυνηγοί. Βέβαια, πολλές φορές αυτά που λένε είναι κατασκευάσματα της φαντασίας ή και του φόβου και οπωσδήποτε δεν έχουν να κάνουν με τα σημερινά δάση, αλλά με αυτά όπως ήταν παλιότερα, που δεν είχαν δρόμους, γέφυρες στα ποτάμια, σημάδια από το πέρασμα των ανθρώπων.

Τα περισσότερα βεβαίως απ’ όσα λένε για το δάσος αφορούν τη νύχτα και ό,τι γίνεται στη διάρκειά της, ενώ για την ημέρα, που όλα είναι στο φως, μοιάζουν ήμερα και ειρηνικά, και τίποτα δεν τρομάζει όποιον το διαβαίνει.

Λένε επίσης και για τα δέντρα πολλά, για την ιστορία του κάθε είδους και τι αυτό είναι και ανάμεσα σε αυτά είναι πολλοί που πιστεύουν πως τα δέντρα έχουν μάτια και κάποιες φορές μάλιστα «φωτογραφίζουν» κάποια σκηνή που βλέπουν μπροστά τους και κάποια στιγμή βρίσκουν τρόπο να τη θυμίσουν σε όποιον πάει γυρεύοντας.

Συνήθως, λένε, τα δέντρα «φωτογραφίζουν» σκηνές βίας, δίκαιας ή άδικης, και την κλείνουν μέσα στον κορμό τους και έτσι γίνονται αιώνιοι μάρτυρες του γεγονότος.

Η περίπτωση έχει την εξήγησή της: στο απλοϊκό μυαλό των παλιότερων ανθρώπων, εκείνος που θα έκανε κάποια αδικία ή και έγκλημα στο δάσος έπρεπε να πιστεύει πως εκτός από τον Θεό που τα βλέπει όλα, την πράξη του θα έβλεπαν και άλλα μάτια, αυτά των δέντρων, και κάποια στιγμή θα το μαρτυρούσαν και θα έβρισκε τον μπελά τους και το θύμα το δίκιο του.

Δεν τα πιστεύω αυτά τα πράγματα, αλλά πριν από λίγο καιρό, όταν κόβαμε μαζί με τον γείτονά μου στο χωριό, Νίκο Σαρόγλου, και τον ξάδερφό μου, Δημήτρη Προβόπουλο, τα ξύλα του πατρικού σπιτιού με το αλυσοπρίονο, είδαμε κάτι που μας έβαλε σε σκέψεις αναφορικά με τα προηγούμενα. Σκίζοντας στα δύο έναν χοντρό κορμό βελανιδιάς, είδαμε με έκπληξη στο κομμένο κομμάτι να είναι η εικόνα ενός καφέ αγριογούρουνου!

Σαστίσαμε προς στιγμήν για τη λεπτομέρεια που είχε η εικόνα του αγριογούρουνου, αλλά, σαν προσέξαμε καλύτερα, είδαμε πως τούτο οφειλόταν στο σάπισμα ενός κλαδιού μέσα στον κορμό που είχε ως αποτέλεσμα να βάψει καφέ ένα τμήμα του, και αυτό να μοιάζει με το κεφάλι ενός θηλυκού αγριογούρουνου με κάθε λεπτομέρεια.

Βγάλαμε στην άκρη τα δυο κομμάτια του κορμού και το είπαμε πως αυτό το «θαύμα» δεν πρέπει να πάει στο τζάκι και ενδεχομένως του κάνουμε και κορνίζα να το κρεμάσουμε στον τοίχο, όπως άλλοι κρεμάνε τα βαλσαμωμένα κεφάλια θηραμάτων.

Το γεγονός συζητήθηκε στο χωριό και άρχισαν να λένε διάφορα και οι παλιότεροι να θυμούνται ανάλογες περιπτώσεις.

Κάποιος, μάλιστα, είπε και για μια μεγάλη καρυδιά στο Νεοχωράκι την όποια, όταν έκοψαν και έσχισαν τον κορμό της, είδαν με έκπληξη τα νερά του ξύλου της να έχουν δημιουργήσει έναν πίνακα με το φονικό ενός καβαλάρη, Τούρκου μάλιστα αξιωματούχου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Αυτός είπαν ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος που συχνά έπαιρνε το μέρος των χριστιανών και τους προστάτευε από τις αυθαιρεσίες των κατακτητών, αλλά όταν τους μπήκε πολύ στο μάτι, τον παραμόνεψαν στην εξοχή που ήταν η καρυδιά και τον σκότωσαν.

Το λυπηρό αυτό για τους Ελληνες γεγονός «είδε» η καρυδιά και το έκλεισε μέσα στον κορμό της και το φανέρωσε σχεδόν έναν αιώνα μετά. Τρόμαξαν εκείνοι οι υλοτόμοι που είδαν αυτήν τη σκηνή στο ξύλο της καρυδιάς και κάποιος λένε το πήρε το ξύλο και το κράτησε στο σπίτι του, το οποίο μάλλον κάηκε από κάποια απροσεξία.

Κάτι τέτοια συμβαίνουν με τα δέντρα και πολλές φορές μέσα στον κορμό τους κρύβουν περίεργα πράγματα που, ενώ έχουν την εξήγησή τους, οι άνθρωποι προτιμούν να αφήνουν τη φαντασία τους να οργιάσει και να δημιουργήσει φανταστικές εικόνες και να τις συνδέσει με πραγματικά πλάσματα του κόσμου και αληθινές καταστάσεις που δεν ξεχνιούνται…

Πηγή: ethnos.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: