Tρίτη φορά στο ευρωδικαστήριο λόγω απουσίας μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας

kyparissiakos

Τον δρόμο του δικαστηρίου πήρε η προσφυγή της Κομισιόν για παραβίαση από την Ελλάδα της Οδηγίας 92/43 περί διατήρησης των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στην περίπτωση του Κυπαρισσιακού κόλπου ελλείψει μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, είδους απειλούμενου με εξαφάνιση.

Η υπόθεση εισήχθη προς εκδίκαση στο δικαστήριο με την Κομισιόν να διαπιστώνει ότι Ελλάδα δεν θεσμοθέτησε “ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της Caretta caretta στον κόλπο της Κυπαρισσίας κατά τρόπο που να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση τού εν λόγω είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του”.

Επιπλέον, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εκτίμηση επιπτώσεων, επετράπησαν παρεμβάσεις “οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν σημαντικά την εν λόγω περιοχή, μειώνοντας και καταστρέφοντας την περιοχή φωλιάσματος του είδους προτεραιότητας Caretta caretta και, τέλος, μειώνοντας και καταστρέφοντας τους οικότοπους αμμοθινών 2110, 2220 και τον οικότοπο προτεραιότητας 2250”.

Το ΥΠΕΚΑ με μεγάλη καθυστέρηση ετοίμασε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο βρίσκεται για έλεγχο νομιμότητας στο ΣτΕ, ενώ η χώρα “κουβαλάει” ήδη δύο καταδίκες επί του ιδίου θέματος, απουσία αποτελεσματικού συστήματος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Η πρώτη εκδόθηκε στις 30.1.2002 (υπόθεση C-103/00) και η δεύτερη στις 17.7.2014 (υπόθεση C-600/12) για τη λειτουργία κορεσμένου ΧΥΤΑ εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, ο οποίος βλάπτει τον βιότοπο της Caretta caretta.

Η ΑΥΓΗ



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading