Τώρα θα έχουμε και «μεταλλαγμένα δάση»

StopGETrees

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας επέτρεψε την «ανεξέλεγκτη» εμπορική καλλιέργεια μεταλλαγμένων δένδρων Πεύκης (είδος Pinus taeda) οπουδήποτε εντός των ΗΠΑ…., χωρίς να ενημερωθούν οι αμερικανοί Πολίτες ή να έχουν πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις έως και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αρχών και οργανώσεων των πολιτών, όπως η διεθνής οργάνωση STOP GE Trees (STOP στις γενετικές μεταλλάξεις των δένδρων). Πηγές από την επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι το εν λόγω γεγονός αποτελεί τη μεγαλύτερη «περιβαλλοντική» παραβίαση των κανονισμών από τη δεκαετία του 90…..

Η αμερικανική πέυκη Pinus taeda (Loblolly pine) από τα πιο κοινά πεύκα στις ΗΠΑ, έχει υποστεί Γενετική Τροποποίηση (με τη μεριστωματική μέθοδο) για καλύτερη αναπαραγωγή του δένδρου στο μέλλον, αντίσταση σε ασθένειες και παράσιτα και καλύτερη ποιότητα ξύλου…!!!! Πρωτοπόροι για την εν λόγω μετάλλαξη αναφέρονται οι Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλώριδα, το Γεωπονικό Ινστιτούτο Ερευνών της Πολιτείας του Τέξας και η Εταιρεία ArborGen που διεξάγει τις πιλοτικές δοκιμές. Το δένδρο έχει χαρακτηριστεί ως δυναμική ανανεώσιμη πηγή παραγωγής βιοντήζελ λόγω των φυσικών τερπενίων που περιέχει. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γενετική τροποποίηση του δένδρου θα αυξήσει την παραγωγή τερπενίων κατά 20%. Στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ καλύπτει 120 εκατομμύρια στρέμματα περίπου με αναπαραγωγική ηλικία τα 10 χρόνια.

Photo: GJEP and allies protest the Tree Biotechnology 2013

Οι κίνδυνοι:

1. Τα πευκοδάση θα γίνουν ακόμα πιο εύφλεκτα και πιο συχνές οι πυρκαγιές σε έναν συνεχώς θερμαινόμενο πλανήτη με περιστατικά ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών στο μέλλον….,
2. Η γύρη ταξιδεύει μέχρι 40 χιλιόμετρα και παραπάνω οπότε θα υπάρξει βαθμιαία επιμόλυνση όλο και περισσότερων συμβατικών πευκοσυστάδων. Η επιμόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος κρίνεται αναπόφευκτη.
3. Η συστηματική καλλιέργεια μεταλλαγμένης Πεύκης για βιοενέργεια (αν και αποκαλείται από τους αμερικανούς «πράσινη» δράση….) θα δημιουργήσει «εντατικής μορφής δραστηριότητες φυτοπροστασίας» με υπερχρήση παρασιτοκτόνων, κ. ά..
4. Διατάραξη ισορροπίας στο οικοσύστημα με σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των εντόμων (μέλισσες και άλλους φυσικούς επικονιαστές) και στη συμβιωτική πανίδα και χλωρίδα στα πευκοδάση.

Για περισσότερα βλ. globaljusticeecology.org

Πηγή: enallaktikos.grΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: