Μια νέα επιστημονική εργασία για την κατάσταση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια τα τελευταία 30 χρόνια, δημοσιεύθηκε στο Bird Conservation International.Μια μεγάλη ομάδα συνεργατών από Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία και ΠΓΔΜ συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία των ερευνών από τη Βαλκανική Χερσόνησο από το 1980 έως το 2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας της ομάδας, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει μειωθεί από σχεδόν 600 ζευγάρια το 1980 σε λιγότερο από 100 ζευγάρια το 2013 –μείωση κατά 7% κάθε χρόνο!
Κατά την περίοδο αυτή, οι Ασπροπάρηδες όχι μόνο μειώθηκαν σε αριθμούς, αλλά εξαφανίστηκαν από ολόκληρες περιοχές και χώρες. Οι καταγεγραμμένες μειώσεις αποτελούν όμως μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα μιας μείωσης που ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πριν, προτού ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή των γυπών. Πλέον, δεν υπάρχουν Ασπροπάρηδες σε Ουκρανία, Ρουμανία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία, ενώ τα λιγοστά ζευγάρια που παραμένουν στην Ελλάδα και την Αλβανία κάνουν αγώνα για να επιβιώσουν.
Το Πρόγραμμα LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» στη Βουλγαρία και την Ελλάδα προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες της μείωσης των πληθυσμών. Καθώς οι Ασπροπάρηδες μεταναστεύουν κάθε χρόνο στην Αφρική, εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό απειλών, τόσο στην Ευρώπη όσο και κατά μήκος της μεταναστευτικής τους διαδρομής, αλλά και στην Αφρική. Πολλά πουλιά σκοτώνονται κατά λάθος, όταν καταναλώνουν δηλητηριασμένα κουφάρια που στόχευαν άλλα ζώα, ή όταν προσγειώνονται σε καλώδια ρεύματος χωρίς μόνωση και παθαίνουν ηλεκτροπληξία, η απλά όταν πυροβολούνται για διασκέδαση ή για εμπορία στην Αφρική. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, όπως για παράδειγμα η μόνωση της επικίνδυνης γραμμής μεταφοράς ρεύματος στο Σουδάν, η οποία σκότωσε εκατοντάδες γύπες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η δημοσίευση έχει τίτλο: “Population decline and range contraction of the Egyptian Vulture Neophron percnopterus in the Balkan Peninsula”.
Συγγραφείς: METODIJA VELEVSKI, STOYAN C. NIKOLOV, BEN HALLMANN, VLADIMIR DOBREV, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, VICTORIA SARAVIA, ΡΗΓΑΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ, VOLEN ARKUMAREV, ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΜΗΝΟΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΡΑ, ELZBIETA KRET, BRATISLAV GRUBA Č, EMANUEL LISI Č ANEC, ΘΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΒΥΛΗΣ, MIRJAN TOPI, BLEDI HOXHA και STEFFEN OPPEL.
Μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση εδώ.
Πηγή: http://lifeneophron.eu
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή
Απάντηση