Η αναδάσωση «κάηκε» από τον Δεκέμβριο

Το μπάζωμα επιχειρείται να καλυφθεί πίσω από τη γενικόλογη αναφορά σε «αναδημιουργία της κατεστραμμένης δασικής έκτασης» για να ξεπεραστούν ενδεχόμενες αντιρρήσεις του ΣτΕ.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Αναδημοσίευση από: Εφημερίδα των Συντακτών

Για χάρη του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε άρση της αναδάσωσης σε καμένη δασική περιοχή, που θα υποδεχθεί τα… μπάζα των εργοταξίων! Η απόφαση ελήφθη από τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου στις αρχές Δεκεμβρίου και στηρίχθηκε σε διατάξεις του δασοκτόνου νόμου που προωθήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος (4280/2014) με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», και προβλέπει μεταξύ άλλων από λειτουργία λατομείων έως απόρριψη μπάζων! Να σημειωθεί με τον βασικό δασικό νόμο 998/1979 απαγορεύονται τέτοιες χρήσεις σε αναδασωτέες περιοχές…

Η παλιότερη απόφαση για αναδάσωση αφορά δασική έκταση 148.436 στρεμμάτων στις περιοχές Συκιώνος, Ευρωστίνης και Ξυλοκάστρου Κορινθίας, η οποία είχε αφανιστεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2000. Πλέον εξαιρούνται περίπου 34 στρέμματα στην τοποθεσία «Ψιλή Ράχη» Ευρωστίνης, αλλά με δεδομένη την υποστελέχωση της δημόσιας διοίκησης και την ανυπαρξία ελέγχων, επαφίεται στον πατριωτισμό των… εργολάβων η τήρηση της δέσμευσης. Στις αρχές του 2014 είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά το δασαρχείο Ξυλοκάστρου, καθώς και οι διευθύνσεις δασών Κορινθίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η απόφαση του διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που έχει υποβάλει την παραίτησή του, για την άρση της αναδάσωσης στηρίζεται σε δύο στοιχεία:

•Ο αυτοκινητόδρομος χαρακτηρίζεται έργο «εθνικής σημασίας» και επομένως επιτρέπονται οι παρεμβάσεις στην υπό αναδάσωση περιοχή, που δεν περιλαμβάνουν μόνον μπάζωμα, αλλά και πιθανή εξασφάλιση λατομικών προϊόντων για τα έργα στην Κορίνθου-Πατρών.

•Το μπάζωμα επιχειρείται να καλυφθεί πίσω από τη γενικόλογη αναφορά σε «αναδημιουργία της κατεστραμμένης δασικής έκτασης» για να ξεπεραστούν ενδεχόμενες αντιρρήσεις του ΣτΕ.ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: