Ερώτηση για τη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών

ritini2

Να ληφθούν μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών της Εύβοιας ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Θέμα: Μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών.

Είναι γνωστό ότι η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια – Κεντρική Εύβοια.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.

Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα, η προσφορά τους είναι σημαντική, είναι οι “φύλακες των δασών”. Καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα υπορόφου δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία. Η πολύτιμη αυτή συμβολή στη μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών που προκαλούν καταγράφεται στα στοιχεία των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα με διαδοχικές παρεμβάσεις αναδεικνύει τα προβλήματα των ρητινοκαλλιεργητών και τονίζει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τα ανεπαρκή – μειωμένα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης, η μείωση της αμοιβής τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εξόδων (π.χ. ενοίκιο, καύσιμα κλπ.) δεν επιτρέπουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών του με βαριές γενικότερες συνέπειες για την περιοχή.

Στα στοιχεία καταγράφεται πως το 2010 η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης ήταν 0,65 ευρώ (μεικτά) και με τη μείωση του κατώτερου μισθού -μεροκάματου η ενίσχυση μειώθηκε στα 0,37 ευρώ, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα αγοράζεται η ρητίνη από τις σχετικές μονάδες επεξεργασίας.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, το εισόδημα των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες και ο κλάδος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού στα 2.760.000 ευρώ και να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ το κιλό της ρητίνης.

Σημειώνουμε επίσης ότι επιβάλλεται να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή του ΦΠΑ 2012-2013 και να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η επιδότηση των ανέργων και την 5η χρονιά.

Τέλος, όπως, πληροφορηθήκαμε, το τελευταίο διάστημα σταμάτησε η χορήγηση της πάστας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή του ρετσινιού και οι σχετικές σακούλες που χρειάζονται οι ρετσινοπαραγωγοί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να προσαρμοστεί η οικονομική ενίσχυση στα 2.760.000 ευρώ.

Να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ το κιλό.

Να επιστραφεί ο ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιδότηση των ανέργων.

Να επαναχορηγηθούν τα αναγκαία υλικά, όπως πάστα και σακούλες».

Πηγή: 902.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: