Καταστροφέας τροπικών δασών η ΕΕ

tropiko dasos apopsilosi

Βασικός εισαγωγέας προϊόντων που προέρχονται από την καταστροφή των δασών είναι η ΕΕ σύμφωνα με μελέτη της ΜΚΟ Fern, η οποία συστάθηκε το 1995 για να παρακολουθεί τη στάση της Ενωσης απέναντι στα δάση και για να συντονίζει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναδημοσίευση από: Enetpress.gr

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς, μοσχαρίσιου κρέατος, λαδιού φοινικιάς, σόγιας και δερματίνων ειδών, αγαθά που για να παραχθούν απαιτείται αποψίλωση των δασικών εκτάσεων. Η έκθεση μάλιστα προχωρεί ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι τα αγαθά αυτά που εισάγονται στην Ενωση προέρχονται από παράνομες αποψιλώσεις δασών. «Στη διεθνή αγορά, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των πρώτων, γεωργικών υλών που προέρχονται από παράνομη αποψίλωση δασών, προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση», γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «από το 2000 ως το 2012, κάθε δύο λεπτά καταστρεφόταν μία δασική έκταση μεγέθους όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, για να προμηθευτεί η Ενωση κρέας βοδινό, δέρμα, λάδι φοινικιάς και σόγια». Η έκθεσή τους βρήκε ακόμα ότι περισσότερο από το 50% αυτών των παράνομα αποψιλωμένων εκτάσεων, για την προμήθεια της ΕΕ με τα εν λόγω αγαθά βρίσκεται στη Βραζιλία και το ένα τέταρτο αυτών στην Ινδονησία.

Το 2012, η ΕΕ πλήρωσε «έξι δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές τέτοιων αγαθών, τα οποία όμως προέρχονταν από εκτροφές ζώων σε παράνομα αποψιλωμένες εκτάσεις, στην τροπική ζώνη». Για την ακρίβεια, η ΕΕ εισήγε το «25% της σόγιας, το 18% του φοινικέλαιου, το 15% βοδινού κρέατος και το 31% δέρματος, που προέρχονταν από εκτροφές ή καλλιέργειες σε εκτάσεις παράνομα αποψιλωμένες στην τροπική ζώνη».

Οι βασικές χώρες που καταναλώνουν αγαθά από παράνομη καταστροφή τροπικών δασών είναι οι Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, και Γαλλία. «Εισάγουν το 75% και καταναλώνουν το 63% των προϊόντων που συνδέονται με την παρανομία και φτάνουν στην ΕΕ». Οι Κάτω Χώρες εισάγουν το ένα τρίτο των προϊόντων αυτών αλλά μεγάλο μέρος τους το επανεξάγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μαζί με τη Γερμανία αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φοινικέλαιου και τροφίμων .

Ο συντάκτης της έκθεσης, Σαμ Λώσον, πρώην ερευνητής του γνωστού λονδρέζικου κέντρου Chatham House , επισημαίνει ότι «η κατανάλωση της ΕΕ συμβάλλει περισσότερο στην «καταστροφή του περιβάλλοντος και στην αλλαγή του κλίματος». Προκαλεί επίσης «διαφθορά, απώλειες εισοδήματος, βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στις χώρες που καταστρέφονται οι δασικές εκτάσεις για να γίνει η παραγωγή των αγαθών που καταναλώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έκθεση καλεί την ΕΕ να «χρησιμοποιήσει την εμπορική της ισχύ για να αναγκάσει τις εξαγωγικές χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειωθεί η παράνομη καταστροφή των δασών».



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: