Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και κατευθύνσεις προσαρμογής της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή

adaptfor

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Κάθε χρόνο τιμά την προσφορά των δασών, εξαίρει τη σπουδαιότητα τους και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τονίζει την άμεση ανάγκη προστασίας τους από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας συμπίπτει με την ολοκλήρωση του Έργου LIFE+ AdaptFor “Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα” το οποίο υλοποίησαν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ), σε συνεργασία με τέσσερις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας (Δ/νση Δασών Πιερίας και Δασαρχεία Καλαμπάκας, Πάρνηθας και Σπάρτης).

Στο πλαίσιο του έργου LIFE+ AdaptFor πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της τρωτότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε τέσσερα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης τρωτότητας διατυπώθηκαν μέτρα προσαρμογής τα οποία ενσωματώθηκαν στα Διαχειριστικά Σχέδια των δασών που μελέτησε το Έργο. Περαιτέρω, στις περιοχές αυτές εγκαταστάθηκαν μόνιμες επιφάνειες για την παρακολούθηση της κατάστασης των δασών και τηλεμετρικοί μετεωρολογικοί σταθμοί για την καταγραφή των τοπικών κλιματικών παραμέτρων.

Για την ενίσχυση της ικανότητας των ελληνικών Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως και να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δάση της αρμοδιότητάς τους, πραγματοποιήθηκε η έκδοση Οδηγού με «Κατευθύνσεις για την προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή».

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα LIFE+. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο www.life-adaptfor.gr.

http://www.biodiversity-info.gr

.

.

.

.

.ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: