«Σβήνει» ο κλάδος των υλοτόμων

ylotomoi

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υλοτόμοι  των 36 Συνεταιρισμών της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Το επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό για τους νέους οι οποίοι προτιμούν να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρούνε εργασία παρά να ασχοληθούν με ένα δύσκολο και επίπονο επάγγελμα. Οι όποιες δυσκολίες ωστόσο δεν αποτελούν το μόνο αρνητικό στοιχείο. Οι συνθήκες εργασίας καθώς και η ανασφάλεια εξ αιτίας της πολιτικής, που ασκείται στον τομέα των Δασών, αποθαρρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την υλοτομία και να αναζητήσουν άλλες εργασιακές διεξόδους.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αφενός οικονομικά καθώς πληρώνονται κάθε χρόνο και μάλιστα με καθυστέρηση, ενώ υποχρεώνονται να καταβάλλουν εγκαίρως τον ΦΠΑ και αφετέρου πρακτικά. Οι δασικοί δρόμοι δεν συντηρούνται, λόγω έλλειψη χρημάτων στα δασαρχεία, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα σημεία, όπου μπορούν να υλοτομήσουν.

250 οικογένειες στηρίζουν την επιβίωσή τους στην υλοτομία, με ένα εισόδημα το οποίο τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 50%. Το σημαντικό και παράλληλα δυσοίωνο μήνυμα είναι ότι τα επόμενα χρόνια, μεγάλος αριθμός υλοτόμων θα συνταξιοδοτηθεί και αν δεν υπάρξει μία δραστική αλλαγή ο κλάδος θα «σβήσει».

Σημειώνεται, ότι εκτός του Νευροκοπίου τα ίδια ακριβώς προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις περιοχές  εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης  των δασαρχείων, με αποτέλεσμα να ανθεί η παράνομη υλοτομία.

Οι υλοτόμοι – δασεργάτες, που βιώνουν την αβεβαιότητα και βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται μελανό,  ζητούν την παρέμβαση των τοπικών παραγόντων προς το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική επάρκεια των Δασαρχείων.

dramini.gr

.

.

.

.

.

.ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Υλοτομίες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: