Πότε και πώς θα σταματήσει η αυθαίρετη υλοτομία των βουλγάρικων δασών;

YLOTOMIA KAUSOXULA DRYS

Κάποτε η Magna Silva Bulgarica, δηλαδή το Μεγάλο δάσος των Βουλγάρων ήταν το μεγαλύτερο σ’ όλη τη Νότια Ευρώπη. Πυκνό και αδιάβατο, με τα αιωνόβια δέντρα του κάλυπτε την περιοχή από την Μαύρη θάλασσα ως την Αδριατική και από τον Δούναβη ως τη Ροδόπη. Σήμερα από αυτόν τον πλούτο έχει απομείνει μόλις το 9% ενώ η αποψίλωση δυστυχώς συνεχίζεται με την ανοχή των αρχών.

Αναδημοσίευση από: RADIO BULGARIA
Κείμενο: Νταρίνα Γκριγκόροβα
Μετάφραση: Αγάπη Ασπρίδου

Κάποιες δασικές εκτάσεις εμπίπτουν σε ιδιωτικά κτήματα – ειδικά στη Βόρεια Βουλγαρία από το Βελίκο Τίρνοβο, διαμέσου Λόβετς και Μοντάνα ως το Βίντιν – και δεν υπάρχει νόμος που να εμποδίζει την υλοτομία τους που πραγματοποιείται άνευ σχεδιασμού και συνείδησης των επιπτώσεων.

Ο άλλος σοβαρός λόγος για την εξαφάνιση δασικών εκτάσεων είναι η αποψίλωση των αγροτικών γαιών για την οποία επίσης κανείς δεν φέρει ποινική ευθύνη. Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων αποφάσισε να δράσει και πρότεινε αλλαγές στο Νόμο για τα δάση ώστε να ρυθμίσει τις πρακτικές υλοτομίας των ιδιωτών και να ορίσει τις αρμοδιότητες των δασοκόμων.

“Κάθε δασοκόμος, ανεξάρτητα από το αν είναι διορισμένος από το κράτος, από το δήμο ή αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος, αλλά ο έλεγχος του μητρώου δεν είναι αυστηρός και υπάρχουν προϋποθέσεις για καταχρήσεις”. Αυτό είπε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Κόστοφ.

“Προς στιγμήν εκδίδονται 350-360 άδειες το χρόνο – πράγμα αδύνατον μιας και είναι απαραίτητες τουλάχιστον δυο μέρες μελέτη για να δοθεί πόρισμα για τις συνθήκες που θα διεξαχθεί η υλοτομική δραστηριότητα”, εξηγεί ο ίδιος. “Ουσιαστικά ο μεγάλος αριθμός αδειών μας δείχνουν πως οι αρμόδιοι δεν πηγαίνουν να δουν τα πράγματα επιτόπου και από δω και πέρα τα πράγματα θα αλλάξουν. Οι δασοκόμοι δεν θα κάθονται πια στα γραφεία και θα φέρουν ευθύνη για τις παραβάσεις στις ζώνες για τις οποίες εκδίδουν άδειες”.

Προβλέπεται αναθεώρηση και άλλων νόμων σχετικών με τις παραβάσεις, τις ποινές και την πρόληψη των παράνομων πρακτικών στα δάση. Συζητιέται επίσης η μηχανοργάνωση του συστήματος υλοτομίας και μεταφοράς της ξυλείας.

“Στην πράξη, όλα στο τέλος δείχνουν νόμιμα γι’ αυτό ο έλεγχος πρέπει να παρακολουθεί όλη τη διαδικασία από την έκδοση της άδειας μέχρι την μεταφορά των φορτίων”, είπε ακόμα ο κ. Κόστοφ. “Μια από τις ιδέες είναι εφόσον η διαδικασία γίνει ηλεκτρονική να τσεκάρεται μέσω των εισιτηρίων μεταφοράς. Προς στιγμήν αν και επιτρέπεται μόνο μια διαδρομή τη μέρα τα φορτηγά κάνουν συχνά δυο κούρσες χωρίς να υπάρχει τρόπος αυτό να αποδειχτεί. Γι’ αυτό υπάρχει και ιδέα να τοποθετηθούν GPS στα οχήματα και κάμερες στα εργαστήρια και τις αποθήκες ξυλείας”.

Είναι κρίμα να χάνονται τα πανέμορφα δάση ειδικά όταν στη χώρα που υπάρχουν βελανιδιές 1.600 ετών.ΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: