Δένδρα με… ταυτότητα

platania

Το μοναδικό στην Ελλάδα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων είναι γεγονός. Το λογισμικό που αφορά το αστικό πράσινο και θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παρακολουθούν μέρα με τη μέρα το κάθε δένδρο που έχει φυτευτεί στην περιοχή τους, παρουσιάζεται στα τέλη Μαΐου από την επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Θέκλας Τσιτσώνη της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, μετά την παρουσίαση του πρωτότυπου -ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- λογισμικού, θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδευθεί το προσωπικό του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και των όμορων δήμων στη χρήση αυτού του πράσινου ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου.

«Στόχος του ηλεκτρονικού Μητρώου Δένδρων για ολόκληρο τον Δήμο της Θεσσαλονίκης είναι η δημιουργία ενός χρήσιμου εργαλείου καθημερινής παρακολούθησης της θέσης και της κατάστασης κάθε δένδρου που υπάρχει στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Το Μητρώο Δένδρων, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), είναι μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων που συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη διαχείριση του αστικού πρασίνου. 

»Εχουν μετρηθεί και περιλαμβάνονται όλα τα μόνιμα στοιχεία των 42.000 δένδρων του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης. Στοιχεία αξιολόγησης, όπως ζωτικότητα, υγεία, σταθερότητα, προβλήματα κορμού, κόμης και ριζών, ακόμη και προβλήματα από ασθένειες, καταγράφονται έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση της κατάστασης κάθε δένδρου και να προτείνονται τα απαραίτητα κάθε φορά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη συντήρηση και λειτουργία των χώρων πρασίνου», λέει η υπεύθυνη του προγράμματος Θέκλα Τσιτσώνη.

Τα δένδρα της Θεσσαλονίκης

Τα περισσότερα από τα 42.000 δένδρα του πολεοδομικού συγκροτήματος βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Στα κεντροανατολικά βρίσκονται και τα περίπου 200 ιστορικά δένδρα της Θεσσαλονίκης. «Πράσινες τοπιογραφίες» με βαθιές ρίζες στον χρόνο.

Αυτά, τα ιστορικά δένδρα, πλατάνια τα περισσότερα, έχουν καταγραφεί στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η οδός Βαφοπούλου, ένας από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης, όπου οι κάτοικοι έχουν οργανωθεί για τη διάσωση και την περιποίηση των πανύψηλων δένδρων.

Στα σχέδια της ερευνητικής ομάδας είναι η συνεργασία με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μέσα από την ιστορία των δένδρων της.

«Πραγματικά πολλά από τα δένδρα που έχουν φυτευτεί στη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσαν να ταιριάξουν καλά στο αστικό περιβάλλον, ούτε στο μικροκλίμα της περιοχής» λένε οι ειδικοί. Για παράδειγμα, οι λεύκες της παραλιακής λεωφόρου, κάποιες από τις οποίες ξεριζώθηκαν από θυελλώδεις ανέμους και μπουρίνια, ή είδη δένδρων που έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν σωστά.

«Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης προτείνουμε την Κέλτιδα Australis, ένα δένδρο που έχει φυτευτεί στην Εγνατία και αναπτύσσεται πολύ καλά στο κλίμα της πόλης» εξηγεί η κ. Τσιτσώνη, συμπληρώνοντας πως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων περιλαμβάνει και προτάσεις για τα είδη που ευδοκιμούν στην πόλη, αλλά και για τα είδη δένδρων που πρέπει να αντικατασταθούν.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνεργάζονται το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η εταιρεία ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α.Ε., χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Συντάκτης: Στελίνα Μαργαριτίδου


ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: