Σε ακύρωση «δασοκτόνων μνημονιακών» διατάξεων προχωρεί το υπουργείο

dasos authaireta

Φύλλο και φτερό η δασική νομοθεσία*

Ράβε, ξήλωνε στη δασική νομοθεσία από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις έχουν γίνει… φύλλο και φτερό από επιστημονική ομάδα που συστήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,  στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει όλοι οι νόμοι, οι οποίοι την τελευταία πενταετία, με πρόσχημα την κρίση, υπέστησαν μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση όσον αφορά την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Η εργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το υπουργείο θα προχωρήσει εντός του επόμενου μήνα σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα ακυρώνουν σε πρώτη φάση τις επίμαχες διατάξεις που αν διατηρηθούν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νομικά κεκτημένα.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ένα από τα δύο νομοσχέδια, για τους δασικούς συνεταιρισμούς και τους δασικούς χάρτες, τα οποία είναι έτοιμα και αναμένεται σύντομα να εισαχθούν στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.

«οι νόμοι που επανεξετάζουμε δεν ήταν επαρκείς, διότι έβαζαν σε προτεραιότητα τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ εμείς βάζουμε πρώτα το φυσικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να μένει αδιατάρακτο» δηλώνει ο κ. Τσιρώνης

Σε έξι μήνες διαβούλευση

Η αναστολή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων θα δώσει χρόνο στις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου να μελετήσουν και εντός εξαμήνου να δώσουν σε διαβούλευση έναν πλήρη δασικό νόμο. «Πρέπει κατ’ αρχάς να καταργήσουμε κάποιες δασοκτόνες διατάξεις, οι οποίες προκαλούν τετελεσμένα, και σε περίπου έξι μήνες θα είναι έτοιμη η νέα νομοθεσία» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Στο «πάγο» θα μπουν και οι διατάξεις που αφορούν εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για αγροτική καλλιέργεια και νομιμοποίηση εκχερσώσεων ως το 2007 καθώς και οι επεμβάσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο άρσης αναδασωτέας έκτασης.

Οι προτεραιότητες

Στις άμεσες παρεμβάσεις του υπουργείου εμπίπτουν και άρθρα του Ν. 4315/2014 που αφορούν νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων με στόχο την ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό κπλ.

Σχετικά με τον Ν. 4258/2014, που ουσιαστικά κατήργησε το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο για τα υδατορέματα, όπως έχει ερμηνευθεί από τη νομολογία των δικαστηρίων, η ομάδα του κ. Τσιρώνη θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστεί, όπως επίσης και διατάξεις των νόμων 4042/2012 για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και 4179/201 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα αφορούν περίπου το 50% της ελληνικής επικράτειας.


* Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Διαβάστε το άρθρο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα ή στην ηλεκτρονική έκδοσή της.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: