Ένα σπάνιο είδος πτηνού απειλείται με εξαφάνιση από την επέλαση των τζιχαντιστών

geronticus_eremita

Σύμφωνα με το BBC με εξαφάνιση απειλείται ένα σπάνιο είδος πτηνού στη Συρία εξαιτίας της κατάληψης της ιστορικής πόλης Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος.

Μία ολιγάριθμη αποικία από το συγκεκριμένο πτηνό που είναι γνωστό ως Φαλακρή Ίβις του Βορρά ή Ίβις του Ουάλντραπ (επιστημονική ονομασία: Geronticus eremita) ανακαλύφθηκε κοντά στην Παλμύρα το 2002.

Την περασμένη εβδομάδα, τρία τέτοια πτηνά που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, εγκαταλείφθηκαν όταν οι φρουροί ασφαλείας στο χώρο όπου φυλάσσονταν έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Η τύχη των πτηνών αγνοείται.

Οι αρχές προσφέρουν αμοιβή 1.000 δολαρίων για όποιον διαθέτει πληροφορίες για την τύχη ενός τέταρτου πτηνού της ίδιας οικογενείας.

Η Ένωση για την Προστασία της Φύσης στον Λίβανο δήλωσε στο BBC ότι ο εντοπισμός της Ζηνοβίας, του αγνοούμενου θηλυκού πτηνού, είναι κομβικής σημασίας.

Η Ζηνοβία είναι το μοναδικό πτηνό που γνωρίζει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς τόπους διαχείμασης στην Αιθιοπία και χωρίς εκείνην τα άλλα αιχμάλωτα πτηνά δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα.

Κατά συνέπεια, το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση στην άγρια φύση της Συρίας προειδοποιούν οι ορνιθολόγοι.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό Τζιμ Μούιρ δήλωσε ότι το είδος αυτό εθεωρείτο ότι έχει εξαφανιστεί από την περιοχή μέχρι που βρέθηκαν επτά τέτοια πτηνά να έχουν χτίσει τις φωλιές τους κοντά στην Παλμύρα πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Αλλά παρότι τέθηκαν υπό προστασία, ο αριθμός τους μειώθηκε σε τέσσερα. Σύμφωνα με το BBC, μόνο η Ζηνοβία επέστρεψε φέτος στο χώρο φιλοξενίας τους. Τρία ακόμη πτηνά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία κρατούνται σε γειτονικό χώρο αλλά δεν είναι σαφές αν είναι ασφαλή.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: