Ανακοίνωση ΜΕΤΑ για το Σ/Ν «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας»

META

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας» στο σύνολο του και να ανοίξει τον διάλογο από μηδενική βάση με τους εργαζόμενους και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αθήνα   1-6-2015

Για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Οικονομικών
«Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας»

Συναδέλφισσες/οι

Από την Πέμπτη 28 Μαΐου το απόγευμα μέχρι την Τρίτη 2 Ιουνίου στις 12:00μμ τέθηκε σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για τις δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός έδρας. Ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαδικασίας είναι ολοφάνερος από το γεγονός ότι η διαβούλευση διαρκεί μόλις 5 μέρες, συμπεριλαμβανομένου του τριημέρου, διαδικασία με φανερή σκοπιμότητα που δεν συνάδει με τις διακηρυγμένες αρχές για διαφάνεια και δημοκρατία και δεν συνδέεται και με κανενός είδους επιφοίτηση από την μεριά των εργαζομένων στο δημόσιο! 

Σαν συνδικαλιστική παράταξη λοιπόν θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την μεθόδευση και φυσικά και κύρια το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου, μνημονιακής κοπής και νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως, που αναπαράγει τον ταξικό διαχωρισμό των εργαζομένων στο δημόσιο, αφού καταργεί μεταξύ άλλων ακόμα και το πενιχρό ποσό των 9,78 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για την αποζημίωση των αυθημερόν μετακινήσεων καθορίζοντας ως προϋπόθεση τα 160 χιλιόμετρα από την έδρα (320 μετ’ επιστροφής), δηλαδή καταργεί την αποζημίωση για το σύνολο των εργασιών που απαιτούν τη μετάβαση εκτός έδρας όλων των υπηρεσιών πρώτης γραμμής! Αντίθετα, αυξάνει την ημερήσια αποζημίωση σε μετακινήσεις άνω των 160 χλμ σε 40 ευρώ αλλά και τις δαπάνες για διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, μετακινήσεις που κατά βάση αφορούν μετακινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών. 

Αυτό θα επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση σε συναδέλφους όπως: δασικοί υπάλληλοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι, μηχανικοί ,τεχνικοί και άλλοι που εργάζονται σήμερα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας και πέρα από την μέχρι τώρα μείωση του 40 % των αποδοχών τους, θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν εκτός έδρας, πολλές φορές σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές, χωρίς να αποζημιώνονται στοιχειωδώς για τα μικροέξοδα που αυτές οι μετακινήσεις προκαλούν, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. 

Όσον αφορά δε τις μετακινήσεις σε νησιωτικές περιοχές η κατάσταση θα είναι στα όρια του τραγικού, μιας και θα πρέπει να γνωρίζει ο Υπουργός ότι δεν υφίσταται καμία διαδρομή με μήκος 160 χιλ στη νησιωτική χώρα, ενώ οι μετακινήσεις δεν συνδέονται με τη φύση της εργασίας που οι εργαζόμενοι καλούνται να εκτελέσουν αλλά μόνο με την απόσταση. 

Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για τέτοιου βαθμού αλλαγές και ζητήματα πρέπει να γίνονται με ουσιαστική δημοκρατική διαβούλευση με όλους τους φορείς και όχι επιπόλαια και εν κρυπτώ ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και να βελτιώνονται αποτελεσματικά οι υπηρεσιακές και εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και στο σύνολο του δημοσίου.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο στο σύνολο του και να ανοίξει τον διάλογο από μηδενική βάση με τους εργαζόμενους και με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, επίσης καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και την Ομοσπονδία μας (ΟΣΕΑΔΕ) να κινητοποιηθούν σε αντίστοιχη κατεύθυνση και να ενημερώσουν τους συναδέλφους.

Η Γραμματεία ΜΕΤΑ ΑΔ ΕλλάδαςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Το ότι λαμβάνετε το επίδομα ειδικών για τις ειδικές συνθήκες πράγματι που έχει η δουλειά σας, ούτε λόγος.
    Για τα πλασματικά εκτός έδρας και τις δήθεν διανυκτερεύσεις που έως τώρα όλοι λαμβάνετε (πλην διοικητικών) ούτε λόγος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: