Νύχτες εθελοντικής πυροφύλαξης στην Πάρνηθα

purofilakio

Κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, ομάδες εθελοντών δασοπυροπροστασίας ανεβαίνουν στα πυροφυλάκια της Πάρνηθας με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν εστιών πυρκαγιάς.

Οι εθελοντές, συνοδεία έμπειρων εκπαιδευμένων πυροφυλάκων, πρέπει να κάνουν μια δίωρη βάρδια και παρατήρηση με τα κυάλια των περιοχών που εποπτεύουν τα πυροφυλάκια και να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν εντοπίσουν εστίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι, αλλά και τις καμένες περιοχές που ξαναπρασινίζουν.

«Δύο ώρες από το χρόνο μας αρκούν για να προστατεύσουμε την Πάρνηθα», λέει ο ΕΔΑΣΑ, το σωματείο Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής, που ιδρύθηκε το 1987 με σκοπό την κινητοποίηση των κατοίκων στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής.

Οι εθελοντές του ΕΔΑΣΑ εντόπισαν τον περασμένο χρόνο 11 πυρκαγιές. Είναι αυτονόητο ότι το έγκαιρο σήμα προς την πυροσβεστική είναι ασύλληπτα κρίσιμο.

«Το σημαντικότερο κομμάτι της καταπολέμησης των πυρκαγιών είναι η πρόληψη», τονίζει η συντονίστρια Πυροφυλάξεων του ΕΔΑΣΑ, Δήμητρα Στάθη και συμπληρώνει: «Ειδικά τώρα που οι κρατικοί πόροι είναι λιγοστοί, ο ρόλος των εθελοντών γίνεται κρισιμότερος και κάθε ζευγάρι μάτια είναι πολύτιμο. Τα τελευταία χρόνια διατηρούμε τουλάχιστον ένα πυροφυλάκιο στελεχωμένο κάθε βράδυ και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αναδημοσίευση από: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: