Σκάνδαλο σε Κυνηγετικό Σύλλογο με υπεξαίρεση χρημάτων από την έκδοση αδειών θήρας

vivliario-thiras1

Τον παραλογισμό που ισχύει μέχρι και σήμερα στον τρόπο ανανέωσης των αδειών θήρας έρχεται να μας υπενθυμίσει ένα ακόμα περιστατικό υπεξαίρεσης χρημάτων σε Κυνηγετικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ilialive.gr, «τα έσοδα που προέκυψαν για την έκδοση περίπου 90 κυνηγετικών αδειών στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κρεστένων, φέρεται να ιδιοποιήθηκε ένα μέλος του συλλόγου, με το ποσό σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κώστα Μαρκόπουλου για να δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Ο τελευταίος προκειμένου να εξεταστεί τι έχει συμβεί συγκάλεσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έκτακτο διοικητικό συμβούλιο παρουσία όλων των μελών του ΔΣ του συλλόγου και ακόμα του μέλους της ομοσπονδίας Βαγγέλη Χριστοφόρου και του υπαλλήλου της Χρήστου Παπανικολάου. Ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ ενημέρωσε με μέλη του ΔΣ για τις καταγγελίες που δέχθηκε σχετικά με τις υποψίες για πιθανή κατάχρηση εκ μέρους μέλους του συλλόγου, τις οποίες ενστερνίστηκαν και τα μέλη του ΔΣ, ενώ η Ομοσπονδία προέβη σε έρευνα για το θέμα. Από αυτή προέκυψε πως το εν λόγω μέλος του συλλόγου προώθησε προς έκδοση στο δασαρχείο 572 κυνηγετικές άδειες, ενώ προέκυψε πως είχε εισπράξει αντίτιμο και είχε εκδόσει πάνω απο 660 αποδείξεις είσπραξης αδειών. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημέρωσε ακόμα πως το εν λόγω μέλος αντικαθιστούσε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συλλόγου τα ονόματα δίδοντας τον ίδιο αύξοντα αριθμό στις αποδείξεις με αποτέλεσμα να εκδίδεται μια από τις δύο αυτές άδειες. Όλα τα παραπάνω δεν παρουσιάστηκαν στο σύλλογο και το εν λόγω μέλος εκλήθη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία του συλλόγου στην Κρέστενα, όπου παραδέχθηκε τις πράξεις τους και δήλωσε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιστρέψει τα χρήματα».

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν όταν για την ανανέωση της άδειας κυνηγιού σου θα πρέπει:

 1. Να πας στον κυνηγετικό σύλλογο, που μπορεί να βρίσκετε πολλά χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια μακριά, για να πληρώσεις και να υπογράψεις ότι έγγραφο σου δώσουν (αίτηση, υπεύθυνη δήλωση). Και το βιβλιάριο θήρας…θα συμπληρώσουν πολλοί. Εάν το έχεις, γιατί πολλές φορές βρίσκεται ήδη εκεί, επειδή ορισμένοι πιστεύουν ότι η απόδειξη και μόνο αρκεί.
 2. Ο Κ.Σ. να καταθέσει μέρος τον χρημάτων σου σε τρεις τουλάχιστον τραπεζικούς λογαριασμούς.
 3. Να υποβάλλει αποδείξεις, καταστάσεις και δικαιολογητικά στην δασική υπηρεσία.
 4. Η δασική υπηρεσία να ελέγξει, να συμπληρώσει, να σφραγίσει κλπ εκατοντάδες άδειες.
 5. Να επιστραφούν τα βιβλιάρια στον Κ.Σ. μετά 2-3 μέρες, βδομάδες ή μήνες.
 6. Να διανύσεις ξανά χιλιόμετρα ή μίλια για να παραλάβεις το σφραγισμένο βιβλιάριο θήρας.

Σκεφτείτε πόσες πολύτιμες εργατοώρες ξοδεύονται στις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες για την ανανέωση των αδειών θήρας κάθε χρόνο. Σκεφτείτε πόσα χρήματα από τα έσοδα των κυνηγετικών συλλόγων δαπανώνται στην γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης αδειών θήρας. Όταν ακόμα και μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζουν ηλεκτρονικό σύστημα ανανέωσης των αδειών κυνηγιού που δεν επιβαρύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε τους κυνηγετικούς συλλόγους, και ελαχιστοποιεί τα περιθώρια χρηματικής υπεξαίρεσης, εμείς παραμένουμε πιστοί στην εποχή του… μελανοδοχείου και του «τρέχα να βγάλεις άκρη τώρα».

Όσο παραμένουμε στο απαρχαιωμένο σύστημα ανανέωσης των αδειών θήρας τουλάχιστον ας το εφαρμόζουμε σωστά. Η διαφορά 660 αποδείξεις – 572 άδειες θα εντοπίζονταν από τις πρώτες ημέρες της κυνηγετικής περιόδου εάν οι 88 κυνηγοί αναζητούσαν τα βιβλιάρια θήρας τους στο Κυνηγετικό σύλλογο.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: ,

1 reply

 1. Το όλο σκηνικό θα εξακολουθουσε να υφίσταται εαν δεν υπηρχαν κάποια μέλη του Συλλογου που αν και λυδορηθηκαν για τα όσα υποστήριζαν για πλαστές άδειες συνέχισαν μόνα τους τις έρευνας με αποτελεσμα να φτάσουμε στην αποκαλυψη του σκανδαλου και με το δ.σ να οικειοποιειται τον αγωνα αυτων των ανθρωπων και να διεκδικεί δάφνες για τον τροπο που ενεργεί. Που ηταν οι κύριοι αυτοι όταν στηνόταν το βρόμικου παιγνίδι κατα του Συλλογου και κατα του Ελληνικού Δημοσιου ?
  Θα θέλαμε να μας πούνε δε εδώ και πόσον καιρο γίνεται το πλιάτσικο αυτό στο Ταμείο του Συλλογου. Εντυπωσιακή δε είναι και η σπουδή με την οποία διοχετεύεται η είδηση οτι ο υπαίτιος θα επιστρέψει τα χρήματα και όλα καλά. Δεν τα ξέρουν καλά οι κύριοι που υποστηρίζουν αυτά.
  Αυτό που φωνάζει απο μακρια είναι έλεγχος απο τον αρμόδιο Εισαγγελέα σε βάθος χρονου και όχι για την τελευταια κυνηγετική περίοδο. Αναμένουμε !!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: