Αποκατάσταση σε σχόλιο ενημερωτικής εκπομπής

alepou dolomata pertouli

Θέμα: Ανακρίβειες εκπομπής “on ΕΡΤ”

Αξιότιμοι κύριοι,

Στη χθεσινή εκπομπή της κ Χρονά που αφορούσε στα δηλητηριασμένα δολώματα (κοιν. φόλες) αναφέρθηκε εσφαλμένα οτι οι Δασικές Υπηρεσίες (Δασαρχεία) οργανωμένα τοποθετούν φόλες που τις μαζεύουν το πρωί για τον έλεγχο πληθυσμών ειδών της άγριας Πανίδας.

Θέτουμε υπόψη σας ότι τα Δασαρχεία είναι δημόσιες Αρχές και λειτουργούν αυστηρά κάτω απο το πλαίσιο των κανόνων του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν αναλάβει (σε συνεργασία με την Ευρωπαική επιτροπή, το συνήγορο του πολίτη, υπηρεσίες του πρωτογενούς τομέα και περιβαλλοντικές Οργανώσεις) την υλοποίηση δέσμης δράσεων για τον έλεγχο αυτής της παράνομης δραστηριότητας που υποβαθμίζει και εκθέτει τη χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες (που έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα φύλαξης της υπαίθρου) έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους την υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενημερωτικές καμπάνιες και τη δημιουργία δικτύου χώρων σίτισης πτωματοφάγων πουλιών μιας και συνήθως εκτός από τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, για τα οποία συζητήσατε στην εκπομπή σας, θύματα αυτής της έκνομης δραστηριότητας είναι και σπάνια είδη της άγριας πτηνοπανίδας.

Επισημαίνουμε ότι οι πρακτικές αυτές (για οποιοδήποτε λόγο και αν εφαρμόζονται) είναι παράνομες και πρέπει να καταγγέλονται. Επίσης το γεγονός ότι είδη της άγριας πανίδας και μάλιστα προστατευόμενα έχουν δηλητηριασθεί σε διάφορες περιοχές της Χώρας (Στενά Νέστου, ζαγοροχώρια κλπ) αποτέλεσε την αιτία για την οποία η Χώρα μας έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει και ενδεχόμενο παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποσοβηθεί λόγω των δράσεων που έχει υλοποιήσει η Δασική Υπηρεσία.

Συνεπώς υποχρέωση όχι μόνο των Δημόσιων Αρχών αλλά και της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι να αποκαθιστά την αλήθεια, να πληροφορεί με ουσιαστικό και χρήσιμο τρόπο και να συμβάλλει στην επιμόρφωση του γενικού πληθυσμού προβάλλοντας θέματα όπως αυτό της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζητώντας την προσοχή και τη στήριξη της πολιτείας για τον περιορισμό της χρήσης δολωμάτων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η επανόρθωση της κ Χρονά, με όμοιο σχολιασμό σε εκπομπή που θα ακολουθήσει, θα βοηθήσει και στο δικό μας έργο.

ΥΣ. Επισημειωματικά σας γνωρίζουμε ότι οι μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού των ειδών της άγριας πανίδας (κυρίως αλεπούδων) εφαρμόστηκαν προ εικοσαετίας και πλέον στη χώρα μας με τρόπο απολύτως ελεγχόμενο που δεν προκάλεσε ζημιές ούτε σε οικόσιτα ούτε σε είδη της άγριας πανίδας. Αυτές οι μέθοδοι σήμερα δεν εφαρμόζονται !!!

Με εκτίμηση

Νίκος Μπόκαρης
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
τηλ. επικοινωνίας 6937883012ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

3 replies

 1. Κι εγώ τώρα την είδα κ. Γιάννη και ευχαριστώ για την παραπομπή. Δεν είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Η Δασική Υπηρεσία, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, εφάρμοζε αυτό που ειπώθηκε στην εκπομπή πριν 30 χρόνια. Πολλοί κάτοικοι της ορεινής υπαίθρου δεν παρακολουθούν τις αλλαγές της νομοθεσίας και θεωρούν, ότι ισχύουν ακόμη όσα εκείνοι γνώριζαν, οπότε απαντούν έτσι όταν ερωτηθούν. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί είδηση… Όσον αφορά αυτό που γράφετε και που πράγματι ειπώθηκε ότι δηλ. “… πρέπει να κάνουμε ένα φιλτράρισμα σε ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο και ότι διαδίδεται από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών γιατί είναι φήμες χωρίς απόδειξη” αυτό (πρέπει να) αφορά κατά πρώτο και κύριο λόγο τα ΜΜΕ, που οφείλουν να παρουσιάζουν την είδηση «φιλτραρισμένη» και καθαρή και δευτερευόντως τους τηλεθεατές, που μπορεί να μην έχουν όλοι τα κατάλληλα δόντια για να μασήσουν την αμάσητη τροφή… Σαφώς έχουμε τη μύγα οι Δασικοί και έγκειται στο ότι μια Υπηρεσία με τεράστιο αντικείμενο και έργο, όπως η Δασική Υπηρεσία δεν παρουσιάζεται καθόλου στην κοινή γνώμη και όταν παρουσιαστεί παρουσιάζεται όπως στη συγκεκριμένη εκπομπή. Σημειωτέον ότι πέρα από τα περί φιλτραρίσματος αναφέρθηκε και το ότι «χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει»… Προσθέτουμε εμείς, εκτός εάν πρόκειται περί «κονιορτού.. Αυτός ο «κονιορτός» ΝΑΙ μας μυγιάζει…
  Η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την πρόληψη και καταστολή των δασικών παραβάσεων, μια από τις οποίες είναι ο φόνος άγριων ζώων (και) με δηλητηρίαση και δεν μπορεί ατεκμηρίωτα να αφήνονται αιχμές ότι η ίδια τις παραβαίνει…

 2. Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την εκπομπή και άκουσα ότι πρέπει να κάνουμε ένα φιλτράρισμα σε ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο και ότι διαδίδεται από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών γιατί είναι φήμες χωρίς απόδειξη (ότι το δασαρχείο ευθύνεται δηλαδή)
  δείτε την κι εσείς http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/15ion2015-on-ert/
  Μήπως όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται;
  ή μήπως κάτι άλλο θέλετε να πετύχετε με το άρθρο;

 3. Αυτές οι μέθοδοι (ελεγχου αρπάγων) σήμερα δεν εφαρμόζονται – ενω σε όλη την Ευρωπη εφαρμόζονται……. μηπως απο εκει πρέπει να ξεκινησει η λύση του προβλήματος με τις φόλες;;;;;; Απλη αρχη ειναι: οταν κατι δεν οργανώνεται θα γίνεται ανεξέλεκτα. Οπως για κάποιους, αρπαγες ειναι τα κουνουπια και ψεκαζουν με baygon, για αλλους τα ποντικια και βαζουν ποντικοφαρμακο, για αλλους ειναι οι αλεπουδες. Το ζητημα ειναι να διαχειριστουμε εξυπνα το προβλημα ωστε να δοθουν ουσιαστικες λύσεις στον ελεγχο των αρπαγων. Οσο αυτο δεν γινεται κατανοητο θα συνεχιζει το προβλημα.
  http://www.panida.gr/site/2013/10/11/fox-management/

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: