Η κατάσταση των υποδομών στο Φαράγγι της Σαμαριάς.

faraggi-samarias

Εικόνες εγκατάλειψης στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή που απέστειλε στο zarpanews.gr ο κ. Γιάννης Μανιαδάκης από το Ηράκλειο που μόλις πρόσφατα περπάτησε το Φαράγγι της Σαμαριάς αυτό που αντίκρισε ήταν η «παντελής αδιαφορία των υπευθύνων και η διαχρονική εγκατάλειψη από την  πολιτεία αυτού του εθνικού μας κοσμήματος.»

Ιδού η επιστολή του κ. Μανιουδάκη που απευθύνεται σε βουλευτές και αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, και οι εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του:

«Προβλήματα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς “Φαράγγι της Σαμαριάς”

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Στις 31 Μαΐου αξιώθηκα και επισκέφθηκα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το Φαράγγι της Σαμαριάς. Κατά την επίσκεψή μου σε αυτό το μοναδικού φυσικού κάλους τοπίο, απόλαυσα την ποικιλομορφία και το μεγαλείο της φύσης και ένοιωσα έντονα θετικά συναισθήματα, συναισθήματα ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης, καθώς και μια εθνική υπερηφάνεια για τον τόπο μας, ως Έλληνας και ως Κρητικός.

Ταυτόχρονα όμως αντίκρισα την παντελή αδιαφορία των υπευθύνων και τη διαχρονική εγκατάλειψη από την  πολιτεία αυτού του εθνικού μας κοσμήματος. Τα παραπάνω θετικά συναισθήματα αντιπάλευαν τα συναισθήματα οργής, αγανάκτησης, λύπης και απελπισίας για την όλη εικόνα και κατάσταση, μια κατάσταση η οποία αφενός μεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη πρόκληση ατυχημάτων, αφετέρου δε πλήττει σημαντικά το τουριστικό προφίλ της χώρας μας, που, κατά τα άλλα, με σθένος υπερασπιζόμαστε.

Σκοπός αυτής της επιστολής είναι η επισήμανση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δρυμός και η ενεργοποίηση των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων, ώστε να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών και να αποκατασταθεί η εικόνα και η φήμη του τοπίου.

Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που συνάντησα είναι τα εξής:

Σε αρκετά σημεία στο ξυλόσκαλο τα κάγκελα είναι κατεστραμμένα ή δεν υπάρχουν, ενώ σε ένα σημείο, ένα μέρος από το μονοπάτι έχει καταστραφεί (έχει παρασυρθεί)  από την ορμή των υδάτων και τις κατολισθήσεις.

Οι πυροσβεστικές φωλιές είναι εγκαταλελειμμένες και σε αθλία κατάσταση, ενώ παντελής είναι η έλλειψη πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του καλοκαιριού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τα ξύλινα γεφυράκια που είναι εγκατεστημένα σε αρκετά σημεία, κυρίως από το χωριό Σαμαριά και μέχρι το τέλος του φαραγγιού, είναι επικίνδυνα, καθότι είναι πολύ παλιά και στα περισσότερα από αυτά λείπουν αρκετές σανίδες.

Οι συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες απέχουν μακράν του πολιτισμού και της φιλοξενίας που ευαγγελιζόμαστε και χαρακτηρίζονται επιεικώς ως απαράδεκτες.

Η γενική  εικόνα εσωτερικά  στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και απέχει επίσης μακράν του επιθυμητού.

Η σήμανση εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι ελάχιστη, ενώ σε πολλά σημεία το μονοπάτι επισημαίνεται με βέλη φτιαγμένα από ένα απλό κόκκινο spray, όπως αυτά που συναντούμε στους τοίχους.

Η σήμανση ασφαλείας είναι επίσης ελάχιστη.

Το προσωπικό εξυπηρέτησης και ασφαλείας καθώς και μέσα μεταφοράς εκτάκτου ανάγκης (μουλάρια)  είναι επίσης ελάχιστα.

Στον οικισμό Σαμαριά φαίνεται να υπήρχε παλαιοτέρα ένα ιατρείο, ενώ κατά την επίσκεψη μου δεν αντιλήφθηκα την ύπαρξη κάποιου γιατρού για την αντιμετώπιση των έκτατων περιστατικών, τα οποία συμβαίνουν καθημερινά λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν στο φαράγγι.

Οι συνημμένες φωτογραφίες δίνουν μια γενική εικόνα της όλης κατάστασης.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα – ελλείψεις, γίνεται επίσης αισθητή και η ανάγκη για την εγκατάσταση τηλέφωνων εκτάκτου ανάγκης, η κατασκευή περισσοτέρων υποδομών ανάπαυσης, εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των επισκεπτών, καθώς και η  λειτουργία κυλικείων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό και βεβαίως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω προβλημάτων αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που καθημερινά επισκέπτονται και διασχίζουν φαράγγι, ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος πολλαπλασιάζεται, ενώ η αρνητική εικόνα την οποία αντικρίζουν οι ξένοι επισκέπτες μεταφέρεται σε όλο  τον πολιτισμένο κόσμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν και δαπανάται ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για την προώθηση και διαφήμιση του δρυμού, αγνοείται παντελώς το γεγονός ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές καλών ή κακών ειδήσεων, οι καλύτεροι διαφημιστές ή δυσφημιστές είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Με δεδομένο επίσης τον πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών και κατά συνέπεια τα έσοδα από το εισιτήριο που πληρώνουν οι επισκέπτες, τα οποία κατά μέσο όρο ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες ευρώ ετησίως, είναι αρκετά όχι μόνο για την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δρυμού, αλλά και για την κατασκευή νέων υποδομών χωρίς να επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός.

Με τα παραπάνω, καλό θα ήταν όπως οι  αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς  να επισκεφτούν οι ίδιοι ή εκπρόσωποι αυτών το φαράγγι, ώστε να αποκτήσουν μια ιδίοις όμμασι εικόνα των προβλημάτων του δρυμού. Κατόπιν τούτου να προβούν στις απαραίτητες  ρυθμίσεις για τη δρομολόγηση των απαραίτητων πιστώσεων από τα ίδια τα έσοδα του δρυμού, καθώς και στην αξιοποίηση των προσφερομένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δρυμού και η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών, καθώς και να αποκατασταθεί η συνολική εικόνα και το όνομα αυτού του εθνικού μας θησαυρού.»

Από zarpanews.gr (16 Ιουνίου)

Τι απαντά η Διεύθυνση Δασών στον επισκέπτη του Φαραγγιού της Σαμαριάς

Στην απάντηση της Διεύθυνσης αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σε  απάντηση στον επισκέπτη από το Ηράκλειο, που διαθέτοντας τόσα στοιχεία, δεν μπορούμε να τον κατατάξουμε στους απλούς επισκέπτες, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι  ένα φυσικό χερσαίο οικοσύστημα με αναγνωρισμένη τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου. Προφανώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος την τάξη ενός πεντάστερου ξενοδοχείου ή την καθαριότητα της Πλατείας Ελευθερίας. Στοιχεία του οικοσυστήματος του φαραγγιού είναι οι καταπτώσεις, οι ανατροπές, οι καθιζήσεις, οι εκριζώσεις, οι χιονοθλασίες, οι κίνδυνοι και εν τέλει μια ασύμμετρη κατάσταση μακράν της καθημερινότητας που δύναται να λάβει χώρα  σε ένα φυσικό οικοσύστημα. Εξάλλου αυτή η δυναμική είναι  ο λόγος που πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι το “περνούν”  κάθε χρόνο, γιατί πάντα έχουν κάτι νέο να δουν, φυσικό ή ανθρωπογενές.

Είναι γεγονός πως κάποιες από τις παρατηρήσεις του επισκέπτη όντας πραγματικές  συμπίπτουν με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων (ΕΔΛΟ), δεν είναι ακόμα στην κατάσταση που θέλουμε καθώς, οι υποδομές του είναι ελλιπείς  και σε μη ικανοποιητικό επίπεδο.

Όμως, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε πόσο βαρύς, καταστροφικός και με μεγάλη διάρκεια   ήταν ο χειμώνας που προηγήθηκε. Να θυμίσουμε την τελευταία ισχυρή χιονόπτωση που έλαβε χώρα την Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή 9 και 10 Απριλίου και ότι μόλις στις 2 Μαΐου υπήρξε η δυνατότητα πλήρους διαδρομής, με ύψος νερού στις “Πόρτες” στα 110 εκατοστά, που δεν επέτρεψε την προηγουμένη ακριβώς, την διέλευση του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων για το ετήσιο Πανηγύρι της Οσία Μαρίας;

Έχει σημασία να αναφερθεί πότε έγιναν και υπό ποιες συνθήκες οι επισκέψεις εκτίμησης της κατάστασης που μόνο ο φωτογραφικός φακός μπορεί να περιγράψει (φωτογραφικό υλικό βρίσκεται στο αρχείο της Δ/νσης Δασών Χανίων).

Έχει σημασία ότι μέσα στον Μάιο ο Δρυμός ήταν κλειστός στις 13& 14 του μήνα καθώς και στις 29/05 λόγω  ραγδαίων καιρικών φαινομένων;

Ότι πρόσβαση για την εγκατάσταση κεραιών επικοινωνίας αποκτήσαμε μόλις στις 14/05 και αφού είχε τραυματιστεί ένας τεχνικός εξ Ηρακλείου, στην προσπάθεια του να επιταχύνει την παράδοση της εργασία του στις 05/05; Πριν την ημερομηνία αυτή, ο δρόμος πρόσβασης ήταν αδιάβατος.

Ότι δημιουργήθηκε αποκλεισμός επισκεπτών από ξαφνική νεροποντή στις 12/05 περίπου 30 ατόμων και χρειάστηκε να κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός (Π.Υ., Πολιτικής Προστασίας κ.λπ) για την ασφαλή ολοκλήρωση της επίσκεψης των και μάλιστα με φιλοξενία επιπλέον 50 ατόμων στα φυλάκια της Σαμαριάς. Ότι κινδύνεψαν την ζωή τους στελέχη της Δ/νσης Δασών Χανίων στις επιχειρήσεις αυτές επίσης δεν έχει σημασία.

Δεν έχουν σημασία άραγε τα στενά οικονομικά του κράτους, που προσπαθεί παροχή ελάχιστου οξυγόνου επιβίωσης των δομών του με ίδια μέσα, από το μόνιμο προσωπικό, που έχει αποσπασθεί από άλλα καθήκοντα και που η απουσία τους θα δημιουργήσει και άλλους διαμαρτυρόμενους.

Πρόθεση μας δεν είναι να διαψεύσουμε τον επισκέπτη του ΕΔΛΟ. Πρόθεση μας είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία της Κρήτης και να την διαβεβαιώσουμε ότι:

Έχει γίνει κάθε δυνατή ενέργεια προς κάθε κατεύθυνση με τη χρήση κάθε δυνάμενου να συνδράμει,  πολιτικού και Υπηρεσιακού παράγοντα. Κάθε ενέργεια καθώς και παραβίαση του πρωτοκόλλου ενεργειών στην αγωνιώδη προσπάθεια εξασφάλισης πιστώσεων εν μέσω διαβαθμιζόμενων προτεραιοτήτων του κρατικού τομέα. Με τα ελάχιστα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας (προσωπικό, πιστώσεις) έχομε πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ακυρώθηκε συμμετοχή των στελεχών του ΕΔΛΟ στην συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ιταλία στις 22/05 για να είναι παρόντα στις δυσμενείς εξελίξεις.

Στις 25/05/2015 έγινε ευρεία σύσκεψη επιτόπου του ΕΔΛΟ, στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Ξυλόσκαλο, όπου εξετάστηκαν τρέχοντα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων, παρουσία ανώτατων και ανώτερων Υπηρεσιακών παραγόντων (Γενικός Γραμματέας  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και ο Περιφερειακός Δ/της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης) και εθελοντικών οργανώσεων όπου λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και προγραμματίσθηκε άσκηση ετοιμότητας Υπηρεσιών, στα πλαίσια του εφικτού.

Έχουμε την αντίληψη  της αξίας του Εθνικού Δρυμού. Έχουμε τις δυσκολίες της κρατικής δυστοκίας στην εφαρμογή και διεθνών υποχρεώσεων του. Έχουμε τις δυσκολίες της ελλιπούς στελέχωσης του αλλά της  δύσκολης χρηματοδότησης του.

Παρά ταύτα:

Ήδη υπάρχει ανάδοχος για την συντήρηση του μονοπατιού και των ευκολιών  διέλευσης του Δρυμού καθώς και της καθαριότητάς του.

Αναμένουμε την αναδοχή για την συντήρηση-επέκταση  υποδομών του Δρυμού, και

Αναμένουμε το πράσινο φως για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι κάθε μέρα η κατάσταση βελτιώνεται ο ρυθμός θα επιταχυνθεί στα πλαίσια της κρατικής λειτουργίας, ο Δρυμός είναι τόσο ασφαλής όσο μπορεί να είναι ένα φυσικό οικοσύστημα με πλούσια ζωή και ζωντανούς τεκτονικούς ρυθμούς.

Τέλος, να γνωστοποιήσουμε  ότι ο ΕΔΛΟ έχει τύχει των καλύτερων και πλέον ενθουσιωδών σχολίων στα ειδικά  διαδικτυακά πεδία (tripAdvisor):

Βαθμολογία επισκεπτών

Εξαιρετικό/ Πολύ καλό :879 (97,9%)

Ανεπαρκές/Πολύ κακό:    19 (2,1%)

Αυτή η βαθμολογία καταγράφεται μέχρι16/06.

Eργαζόμαστε για την βελτίωση της και προφανώς δεν έχει δαπανηθεί ούτε cent για την διαφήμιση του όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παραμένουμε στη διάθεση οπουδήποτε για διευκρίνηση.

Η Δ/ντρια  Δασών Χανίων

Σκλαβάκη Πολύμνια

Δασολόγος”

zarpanews.gr (18 Ιουνίου)ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: