Εθελοντική πυροπροστασία: απόδραση στην Πάρνηθα!

pyrofylaxi

Η προστασία των δασών δεν είναι μόνο υποχρέωση όλων μας – μπορεί να γίνει και αφορμή για μια απόδραση από τη ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας. Οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ) μας προτείνουν να περάσουμε μια νύχτα στη δροσιά της Πάρνηθας, συμμετέχοντας στις εθελοντικές δασοπυροφυλάξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής.

Οι νυχτερινές εθελοντικές βάρδιες πυροφύλαξης διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι, για 29η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, και το Πυροσβεστικό Σώμα. Σκοπός είναι ο εντοπισμός εστιών πυρκαγιάς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Τα πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας, σε ύψος 1100 μέτρων στην Πάρνηθα, παρέχουν στεγασμένο χώρο με δυνατότητα ύπνου. Στις πυροφυλάξεις μπορεί να λάβει μέρος κάθε άτομο άνω των 18 ετών χωρίς να απαιτείται εκπαίδευση, αφού επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας είναι πάντα εκπαιδευμένο μέλος του Ε.ΔΑΣ.Α.

Σχολιάζοντας την αξία της συμμετοχής των εθελοντών στην προστασία του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, οι συντονιστές πυροφυλάξεων του Ε.ΔΑΣ.Α, Δήμητρα Στάθη και Νίκος Καπράλος, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η πρόληψη είναι πάντα σημαντικότερη από την καταστολή. Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας πυρκαγιάς είναι κρίσιμος για την καταπολέμησή της, γι’ αυτό και η δίωρη βάρδια του κάθε εθελοντή είναι υπερπολύτιμη. Η προστασία της Πάρνηθας είναι υπόθεση όλων μας, και η εμπειρία της νύχτας στο πυροφυλάκιο είναι αξέχαστη».

Αν λοιπόν θέλετε κι εσείς να συμβάλετε στην προστασία της Πάρνηθας και να απολαύσετε την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού, την ανεπανάληπτη θέα των πυροφυλακίων και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α: http://www.edasa.gr/contact-edasa/ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: