Επιχειρησιακό σχέδιο «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ»

Επιχειρησιακό σχέδιο «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ»

Πηγή: εφημερίδα Πενταγιώτικοι Στοχασμοί α.φ. 102

Το προτεινόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι προϊόν συνεργασίας πολλών ανθρώπων και ομάδων. Αναφέρθηκε σαν ιδέα από τον ακαδημαϊκό Γ. Δημητρέλλο (Πανεπιστήμιο Πάτρας) στο 15ο αναπτυξιακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας στην Πενταγιού και άρχισε η μελέτη του από τον ίδιο τον ακαδημαϊκό και τον Σύλλογο μας, (Στέλιος Τσιώρης – Δημ. Καραστάθης) που βρήκε μεγάλη βοήθεια από τον Δήμαρχό Γ. Καπεντζώνη.

Βοήθησαν πολύ ο Νίκος Αγριαντώνης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης, το στέλεχος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ελένη Μαλούπα (με τις φωτισμένες ομιλίες της σε όλα τα μέρη της χώρας για την αξία των αρωματικών φυτών και των Βοτανικών κήπων), η καθηγήτρια της Γεωπονικής Αθηνών κ. Φάλια Οικονόμου με τις νέες ιδέες της στην ομάδα μας, και φυσικά βοήθησε καθοριστικά η μεγάλη δωρεά της οικογένειας Γεωργακόπουλου, της διώροφης οικίας μέσα στο χωριό μας! Ασφαλώς και βοήθησαν η Ομοσπονδία συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και η Δωρική Αδελφότητα με τα Αναπτυξιακά τους Συνέδρια, αφού μέσα από αυτά προέκυψαν παρόμοιες ιδέες!

Τσάι του βουνού

Ρίγανη

 Το πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική και ενδιαφέρον για την οικονομία μιας ταλαιπωρημένης περιοχής, αυτής της ορεινής Δωρίδας! Η παρουσία τριών Πανεπιστημίων στη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου, θα πετύχει τη σύνδεση της πιο μοντέρνας τεχνολογίας και επιστήμης, με την επιχειρηματικότητα. Και μάλιστα, γύρω από έναν κλάδο, αυτόν των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στον οποίο δραστηριοποιούνται δεκάδες νέες επιχειρήσεις, πολλές φορές με εξαγωγικό χαρακτήρα. Σημαντικές δυνατότητες μας δίνονται! Παραγωγή (Τράπεζα) πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού όλων των αρωματικών φυτών της περιοχής μας παραγωγή με πιστοποίηση Πανεπιστημίου οικολογικών προϊόντων (με ανώτερες φυσικά τιμές), ποιοτικές συσκευασίες, και γιατί όχι παραγωγή αιθέριων ελαίων!! Και μπορούν να δουλέψουν όσοι θέλουν, κι όχι μόνο ντόπιοι!! Είναι η ώρα της Πολιτείας, για την μεγάλη απόφαση!

Καμφορα

Μέντα

Οπου παρουσιάσαμε το πρόγραμμα, δεχθήκαμε μόνο επαίνους. Ο δήμαρχος το αγκάλιασε πρώτος, το πίστεψε και βοήθησε τα μέγιστα στην υλοποίηση της μελέτης! Κι είναι πολύ σημαντικό αυτό! Ό,τι και να γίνει, δεν θα ξεχάσουμε τη βοήθειά του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι θα χρειασθεί ίσως και η βοήθεια των Πενταγιωτών, στην εξεύρεση κτημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τον Βοτανικό Κήπο. Πολλά οικόπεδα έχουν ήδη βρεθεί. Όμως δίνουμε μεγάλη σημασία στα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο χωριό, από το σπίτι Γεωργακόπουλου και κάτω, προς την Μεγάλη Βρύση. Τα οικόπεδα, με ειδικό συμβόλαιο, ενοικιάζονται απλώς στον Βοτανικό Κήπο (άρα στον Δήμο) και επιστρέφονται όποτε το θελήσει ο ιδιοκτήτης. Για να γίνει όλη η περιοχή αυτή ένα πανέμορφο πάρκο, με παγκάκια, πινακίδες, δρομάκια, αντί της σημερινής ασχήμιας (και αιτίας πυρκαγιάς, όπως πρόπερσι)! Που θα το επισκέπτονται, σχολεία και Πανεπιστήμια!!


ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: