Δασαρχείο Καλαμάτας: Συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων, τι και σε τι ποσότητες επιτρέπεται

tsai aroma

(Φωτογραφία αρχείου)

Εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας η απόφαση (ΕΔΩ) για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων για το διαχειριστικό έτος 2015. Σε αυτή αναφέρονται οι ποσότητες που μπορούν να συλλεχθούν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες.

Της Βίκυς Βετουλάκη | www.tharrosnews.gr

Όπως σημείωσε ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, στη φετινή απόφαση περιλαμβάνεται και διάταξη για όσους έχουν φυτείες προστατευόμενων αρωματικών φυτών, καθώς υπάρχει ανάγκη ελέγχου της συλλογής τους λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πολίτες, με σκοπό είτε την εμπορία τους είτε την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών τους.

Γνώμονας, τόνισε, είναι η προστασία των ειδών από πιθανό κίνδυνο ανεξέλεγκτης συλλογής τους, μείωσης του πληθυσμού τους ή και εξαφάνισης ορισμένων εξ αυτών, η ικανοποίηση των οικολογικών αναγκών του βιολογικού τους κύκλου και η εξασφάλιση της αναπαραγωγής και της αειφορίας των καρπώσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τι επιτρέπεται

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, για το 2015, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια του Δασαρχείου, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι 2 κιλά για τη ρίγανη και 1 κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.

Για εμπορική χρήση και μόνο έπειτα από έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και 10 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.

Η άδεια εκδίδεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου επαγγελματία, η οποία πρέπει να υποβάλλεται στην υπηρεσία κατά την εποχή της ανθοφορίας των αντίστοιχων φυτικών ειδών και το αργότερο μέχρι 15/7/2015.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά άσκησης ανάλογης εμπορικής δραστηριότητας και κατόπιν καταβολής του αντίστοιχου μισθώματος, σύμφωνα με τον Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καθορίζουν ακριβώς τα είδη, την περιοχή, το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.

Προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των οικείων Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η άδεια που εκδίδει η υπηρεσία είναι προσωπική και η συλλογή γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχό της, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνεργείου.

Τι απαγορεύεται

Με την απόφαση του Δασαρχείου απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση CITES ή περιλαμβάνονται στο ανάλογο Προεδρικό Διάταγμα και είναι απόλυτης προστασίας (έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα), όπως:

  • Tσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek]
  • Δίκταμο (Origanum dictamnus L.)
  • Λαγορίγανη – ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).

Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή από περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας (περιοχές Natura 2000, Καταφύγια Άγριας Ζωής, εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες και μέχρι της εκπλήρωσης του σκοπού αυτού κ.ά.).

Τέλος, η απόφαση προβλέπει ότι οι καλλιεργητές προστατευόμενων ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις, με σκοπό την εμπορία, οφείλουν προ της συλλογής να υποβάλουν στο Δασαρχείο σχετική αίτηση, προκειμένου να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα δασονομικά έγγραφα για τη δικαιολόγηση της νόμιμης απόληψης και διακίνησής τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη | www.tharrosnews.gr

Σχετικό αρχείο:

  • Αρ. Πρωτ. 50637/4514/18-6-2015 (ΑΔΑ: 6ΑΗΗΟΡ1Φ-ΠΩΚ) Απόφαση Δασάρχη Καλαμάτας περί ελέγχου συλλογής ειδών αυτοφυούς χλωρίδας περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου ΚαλαμάταςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

1 reply

  1. ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ Κ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΤΣΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΩΛΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: