Το αδέσποτο γατάκι ήταν…αγριόγατα

agriogata

Μια μικρή αγριόγατα, ένα είδος που είναι σπάνιο να το συναντήσει κάποιος γιατί είναι κρυπτικό, αποδείχθηκε ότι είναι το αδέσποτο γατάκι που βρέθηκε σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς και κατέληξε στα χέρια των εθελοντών της “Δράσης για την Άγρια ζωή”, στη Θεσσαλονίκη.

Αν και εξωτερικό το ζώο μοιάζει με γατάκι, η βιολόγος Δέσποινα Μίγλη, η οποία κάνει το διδακτορικό της πάνω στην αγριόγατα, απεφάνθη ότι είναι ευρωπαϊκή αγριόγατα καθώς φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της.

“Η ουρά είναι μεγάλη και φουντωτή, με μαύρους δακτυλίους, έχει μία μαύρη γραμμή που ξεκινάει από το σβέρκο και καταλήγει στη βάση της ουράς και μαύρες γραμμές στα πλαϊνά των ματιών, σαν να ‘φοράει’ μολύβι” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μίγλη.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν λίγα στοιχεία για το είδος της ευρωπαϊκής αγριόγατας καθώς είναι ένα μοναχικό νυκτόβιο ζώο, που επιλέγει να κρύβεται, δεν κάνει αγέλες και τρέφεται κυρίως με ποντίκια, μικρά ψάρια, ερπετά και πουλιά. Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για ένα είδος που δεν έχει εξημερωθεί καθώς η οικόσιτη γάτα προέρχεται από την εξημέρωση της αφρικανικής αγριόγατας.

“Οι κυνηγοί κυρίως συναντούν αγριόγατες, όταν στις εξορμήσεις τους, τις ‘ξετρυπώνουν’ τα σκυλιά τους και τις αναγκάζουν να ανέβουν σε δέντρα. Από την άλλη, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο που είναι η αναπαραγωγική τους περίοδο, συναντάμε πολλές φορές, σε επαρχιακούς δρόμους, νεκρά αρσενικά ζώα, χτυπημένα από αυτοκίνητα” τόνισε η κ. Μίγλη, προσθέτοντας ότι οι αγριόγατες γεννάνε όσα μωρά γεννούν και οι οικόσιτες.

“Το θέμα βέβαια είναι, πώς θα καταφέρουμε να επανεντάξουμε στο φυσικό του περιβάλλον αυτό το αγριογατάκι, πώς θα γίνει ικανό να ζήσει και να κυνηγήσει μόνο του. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η μεταφορά του σε έναν μεγαλύτερο χώρο και η -όσο το δυνατόν- μικρότερη εξοικείωσή του με τους ανθρώπους.

Ήδη, πάντως, δεν θέλει κόσμο και είναι επιθετικό, αλλά επειδή είναι μικρό είναι ακόμα διαχειρίσιμο”.

Όπως συνιστά, ωστόσο, ο Σταύρος Καλπάκης από τη “Δράση για την Αγρια ζωή”, “όποιος βρίσκει σε αγροτοδασική περιοχή κάποιο νεαρό ζώο, θα πρέπει να το αφήνει στη θέση του, παρακολουθώντας το διακριτικά από απόσταση γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, η μητέρα του είναι κοντά”.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση, επειδή τα έξοδα φροντίδας του ζώου είναι πολλά, όποιος θέλει μπορεί να το “υιοθετήσει” αναλαμβάνοντας κάποιο μέρος των εξόδων του μέσω της ιστοσελίδας http://www.drasi-agriazoi.gr .

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: