Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία, με μεγάλες ελλείψεις η Πυροσβεστική

foties

Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία, με μεγάλες ελλείψεις η Πυροσβεστική

Αναδημοσίευση από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Προσευχές και ευχέλαια για να μην αρχίσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος. Αυτό ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διέθεταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, από την έναρξη ακόμα της νέας αντιπυρικής περιόδου. Από τις 28 Μάη φέτος, ο «Ρ» με αναλυτικό ρεπορτάζ είχε εντοπίσει το πρόβλημα:

Γερασμένα αεροπλάνα, ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη, όλα μαζί συγκροτούν τους παράγοντες που ενισχύουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο την πολιτική που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών εξακολουθεί να προέρχεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους προϋπολογισμούς του, που από το 2009 μέχρι φέτος ανέρχονται σε 132 εκατομμύρια ευρώ, καλείται μετά και την προηγούμενη κατάργηση των 4.000 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού (σ.σ. περίπου το 1/3 της συνολικής οργανικής του δύναμης) να σταθεί απέναντι στα πύρινα μέτωπα.

Το προσωπικό του είναι διασπασμένο στα τρία, με μόνιμους (8.500), πενταετούς θητείας (4.000) και εποχικούς (1.500). Οι δύο τελευταίες κατηγορίες εργαζομένων δουλεύουν με ελλιπή καθήκοντα και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.

Χωρίς εξοπλισμό

Ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών είναι περιορισμένος και προβληματικός. Το είδαμε και χτες στον Υμηττό, όπου πυροσβέστες έπεφταν στη φωτιά χωρίς καν γάντια και μάσκες. Μέσα προστασίας, όπως ατομικές προσωπίδες, χορηγήθηκαν το 2011 και από τότε δεν έχουν δοθεί άλλες. Πρόκειται για χειρουργική μάσκα με επένδυση, αντί μιας κανονικής μάσκας με φίλτρο. Οι τελευταίες υπάρχουν (2-3) μόνο στα πυροσβεστικά οχήματα και οι περισσότερες έχουν ληγμένα φίλτρα. Οσον αφορά τις στολές, οι 750 νεοπροσληφθέντες μόνιμοι πυροσβέστες διαθέτουν μόνο μία, οι υπόλοιποι δύο, αλλά οι περισσότερες είναι φθαρμένες και κάποιες είναι πλέον άχρηστες, αφού πριν από τέσσερα χρόνια δόθηκε η τελευταία χορηγία. Εχει σταματήσει η χορήγηση στολής κάθε δεύτερο χρόνο. Φθαρμένα και παλιά είναι και οι αρβύλες και τα κράνη. Οι πενταετείς «βολεύονται» με μία επιχειρησιακή στολή.

Οσον αφορά τα 3.000 οχήματα, σε πολλά από αυτά έχουν να αλλαχτούν ελαστικά από το 2008 και ορισμένα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Στα υδροφόρα οχήματα (σ.σ. σύνολο 1.700), τα 215 έχουν ηλικία πάνω από 30 χρόνια, τα 342 πάνω από 20 χρόνια, τα 688 πάνω από 15 χρόνια και λίγο περισσότερα από 200 οχήματα είναι κάτω των 10 χρόνων. Στα εναέρια μέσα, από τα 8 «Canadair CL-415» τα 3 ήταν διαθέσιμα και άλλο 1 αναμενόταν να δοθεί σε χρήση. Από τα 13 «Canadair CL-215» έξι τα διαθέσιμα. Υπάρχουν 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, 18 παλιά «Πεζετέλ» (αεροψεκαστικά) και αναμένονταν να νοικιαστούν 10 ελικόπτερα.

Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία

Όσον αφορά τη Δασική Υπηρεσία, το κονδύλι που διατίθεται για την προληπτική δασοπροστασία (σ.σ. συνεργεία επιφυλακής και περιπολιών, καύσιμα) από τις δημόσιες επενδύσεις είναι 1.750.000 ευρώ. Από το «Πράσινο Ταμείο» διατίθενται 1.865.000 ευρώ. Τα ποσά είναι για τις ανάγκες 103 δασαρχείων και νομοδασαρχείων της χώρας. Επίσης, από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», διατίθενται 41,5 εκατομμύρια ευρώ (περίοδος 2007-2015) για έργα αντιπυρικής προστασίας, ενώ φέτος στους δήμους θα δοθούν 18,4 εκατομμύρια για παρόμοια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά που χορηγούνται στο βασικό φορέα πρόληψης, τη Δασική Υπηρεσία, καλύπτουν μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις – κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δύο φορές οι οργανικές της θέσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις 40% σε δασολόγους, 50% σε τεχνολόγους και 30% σε δασοφύλακες.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: