Στάχτη 1.200 στρέμματα στη Σαμοθράκη

dasopyrosvesi

Περίπου 1200 στρέμματα έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη το βράδυ βόρεια του υψώματος “Τουρλή”, στην ευρύτερη περιοχή Αμπέλια Καμαριώτισσας Σαμοθράκης. Τα 250 στρέμματα αφορούν δασική βλάστηση (αείφυλλα, πλατύφυλλα, κυρίως δενδρώδες πουρνάρι, γκορτσιές, παλιούρια και δρυ), σιτηρά που όμως είχαν συγκομιστεί, ενώ κάηκαν και αρκετά ελαιόδεντρα (100-150 δέντρα). Ως προς το ζωικό κεφάλαιο βάσει των μέχρι τώρα αναφορών, 3-4 πρόβατα και δέκα κυψέλες μελίσσια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μία πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφικής πυρκαγιάς κάνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πιστόλας, προϊστάμενος του τμήματος προστασίας του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης. “Σαν τμήμα προστασίας βρισκόμασταν στο νησί για εξέταση αιτημάτων πολιτών . Στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, πληροφορηθήκαμε από την πυροσβεστική ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και αμέσως μεταβήκαμε στο σημείο προκειμένου να δούμε το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ως υπηρεσία, τρεις υπάλληλοι με ένα αυτοκίνητο. Διαπιστώσαμε ότι ήταν σε δύσβατη περιοχή – και το πρώτο μέλημα ήταν λόγω της νύχτας, να μην επεκταθεί η φωτιά προς τις κατοικημένες περιοχές. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες σε απόσταση 700 μέτρων από την Καμαριώτισσα και 70 μέτρων από το δημοτικό δρόμο Καμαριώτισσας-Χώρας, πλησιάζοντας και στο κεντρικό οδικό δίκτυο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη σημαντικότητα και τις συνέπειες για την περιοχή της καμένης δασικής βλάστησης, ο προϊστάμενος προστασίας του δασαρχείου εξηγεί ότι “το συγκεκριμένο δάσος δεν προστατεύεται από κάποια ιδιαίτερη συνθήκη, ούτε συμπεριλαμβάνεται στα παραγωγικά δάση που διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία. Η βλάστηση δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία στην κατηγοριοποίηση των δασών”. Επίσης ήταν καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης χειμαρρικών και διαβρωτικών φαινομένων τον επόμενο χειμώνα, καθώς ανέφερε πως οι κλήσεις του εδάφους δεν είναι τόσο μεγάλες, αλλά ήπιες. “Τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, το πουρνάρι αναβλαστάνει πάρα πολύ εύκολα, δεν καταστρέφεται το ριζικό του σύστημα και περιμένουμε στην επόμενη δεκαετία να αποκατασταθεί πλήρως η καμένη δασική βλάστηση” κατέληξε ο κ. Πιστόλας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι φλόγες είχαν σβήσει και το μόνο που έμεινε ήταν στάχτες και καμένα ξύλα που καπνίζουν. Ωστόσο στην περιοχή παρέμειναν διάσπαρτες πυροσβεστικές δυνάμεις, για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς, καθώς εξακολούθησαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ από left.gr ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: