Υπάρχει σχεδιασμός για νέες μορφές διαχείρισης των δασών;

fotia, dasos

Επίκαιρη ερώτηση προς υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τα μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τις δασικές πυρκαγιές κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς.

Συγκεκριμένα, θίγει το ζήτημα των δαπανών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που έχουν περιοριστεί δραματικά από τις περικοπές του προυπολογισμού καθώς και της επιβολής σειράς δασοκτόνων νομοθεσιών.

Ο κ. Δημαράς ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς εαν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και εαν υπάρχει σχεδιασμός για νέες – πιο αποδοτικές και καλύτερα ενταγμένες στη ζωή της υπαίθρου- μορφές διαχείρισης των δασών, όπως οι δασικοί συνεταιρισμοί, που αυξάνουν την ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Τις τελευταίες τρεις μέρες εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα πλήθος πυρκαγιών με πολλές εστίες σε περιοχές που έχουν πληγεί από παλιότερες καταστροφικές πυρκαγιές όπως η Αττική και η Πελοπόννησος. Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή μας με θέμα «Δασοπρόστασία και έναρξη αντιπυρικής περιόδου» είχαμε επισημάνει από τον Απρίλιο την ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος έργων δασοπροστασίας. Σήμερα, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν της θερινής περιόδου, τα δάση μας έχουν μεγάλες ποσότητες βιομάζας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

-Δεδομένου ότι οι πολιτικές πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος έχουν πληγεί από την επιβολή σειράς δασοκτόνων νομοθεσιών και οι δαπάνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχουν περιοριστεί δραματικά από τις περικοπές του προυπολογισμού,

-Με δεδομένο επίσης ότι οι παράνομες δραστηριότητες (όπως πυρκαγιές από εκούσια ή ακούσια ανθρωπογενή αιτία, λαθροϋλοτομία, καταπατήσεις και οικοπεδοποίηση) συνεχίζονται αμείωτα.    

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να προστατευθούν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον από πυρκαγιές;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός για νέες – πιο αποδοτικές και καλύτερα ενταγμένες στη ζωή της υπαίθρου- μορφές διαχείρισης των δασών, όπως οι δασικοί συνεταιρισμοί, που αυξάνουν την ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Δημαράς Γιώργος               ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: