Το πρόγραμμα Startree αποκαλύπτει την αναξιοποίητη αξία των δασών της ΕΕ

kastanias

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό έργο STARTREE έδειξε πρόσφατα- σε μια παγκόσμια συγκέντρωση οικολόγων -πώς η αειφόρος εκμετάλλευση των προϊόντων εκτός ξύλου μπορεί να ενισχύσει τις αγροτικές κοινότητες.

Τα δασικά προϊόντα εκτός του ξύλου μπορούν να βοηθήσουν τη στήριξη των οικονομιών των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών της Ευρώπης, να διατηρήσουν τις τοπικές παραδόσεις και τη διατήρηση των μοναδικών τοπίων για τις επόμενες γενιές. Η εκμετάλλευση της ποικιλίας των προϊόντων εκτός ξύλου σημαίνει επίσης ότι οι αγροτικές κοινότητες εξαρτώνται λιγότερο από μία και μόνο «συγκομιδή μετρητών».

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο STARTREE που συζητήθηκαν κατά το πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο που οργάνωσε η Διεθνή Ένωση για την Οικολογία Τοπίου (IALE). Εταίροι του προγράμματοςτ STARTREE από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της Ιταλίας δήλωσαν στο συνέδριο ότι τα προϊόντα, όπως τα φρούτα του δάσους, τα μανιτάρια, τα καρύδια και τα αιθέρια έλαια παρουσιάζουν μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για πολλές αγροτικές κοινότητες.

Δεδομένου ότι το 40% του εδάφους της ΕΕ αποτελείται από δάση, καλύτερη χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, παρέχει τη δυνατότητα να ωφεληθούν τόσο οι αγροτικές κοινότητες όσο και οι δασικές επιχειρήσεις. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό με βιώσιμο τρόπο με έναν τρόπο που παράγει ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο STARTREE ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 και επιδιώκει να προσφέρει μια πραγματικά ευρωπαϊκή προοπτική για πρώτη φορά και να κάνει πολύ πιο σαφή τη δυνατότητα των εν λόγω προϊόντων. Το έργο έχει επικεντρωθεί σε 14 ευρωπαϊκές περιφέρειες που εκτείνεται από την Πορτογαλία έως τη Φινλανδία. Στο Alentejo, Πορτογαλία, για παράδειγμα, το έργο έχει πραγματοποιηθεί για την υποστήριξη της διαχείρισης των δασών στην παραγωγή του φελλού, κουκουνάρι και τα μανιτάρια.

Το έργο STARTREE αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο το 2016.

Πηγή: www.balkans.comΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα, Δασικά Οικοσυστήματα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: