Ποταμοί εκτός του Πηνειού χρήσιμοι για τους κατοίκους και την πόλη των Τρικάλων

trikala_potami

Μπορεί η περιοχή του δήμου Τρικκαίων να ανήκει στην υδρολογική λεκάνη του Πηνειού με κύριο υδάτινο αγωγό τον Πηνειό ποταμό, ωστόσο τα επιφανειακά υδάτινα συστήματα, στο σύνολο της έκτασης του δήμου, αφορούν και άλλους ποταμούς. Με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση στρατηγικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων παρουσιάζουμε αυτούς τους “μικρούς”, αλλά χρήσιμους για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι μόνο, μικρούς ποταμούς ή και επιφανειακά ρέματα του δήμου Τρικκαίων.

Ο Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός, αναφέρεται, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τοπίου της πόλης των Τρικάλων. Η πορεία του ξεκινά από τα δυτικά του Δήμου Καλαμπάκας, περνάει βόρεια του οικισμού της Ράξας, συναντάει τα υδατορεύματα του Μετσόβου και του Ασμανίου και με διεύθυνση νοτιοανατολική διέρχεται από την πόλη των Τρικάλων για να εκβάλει στον Πηνειό. Μέσα στην πόλη των Τρικάλων και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, το ποτάμι διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην παλαιά κοίτη, που αναπτύσσεται παράλληλα με τον Πηνειό ποταμό, και η οποία εκβάλλει κοντά σον οικισμό του Κλοκωτού. Και στη νέα κοίτη, που αποτελεί αντιπλημμυρική τάφρο, η οποία δημιουργήθηκε κάθετα προς τον Αγιαμονιώτη ποταμό, κοντά στον οικισμό του Φλαμουλίου και στη συνέχεια εκβάλλει, από κοινού, στον Πηνειό ποταμό.

O Αγιαμονιώτης ποταμός

Πρόκειται για επιφανειακό ρέμα, που διασχίζει αξιόλογο τμήμα του δυτικού πεδινού χώρου του δήμου Τρικκαίων, με ροή από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Ο Αγιαμονιώτης ενώνεται με τον Κουμέρκη ποταμό κοντά στο ίχνος της περιφερειακής οδού των Τρικάλων και στη συνέχεια ως ένα ρεύμα συναντούν τον Πηνειό ποταμό. Δημιουργεί, όπως αναφέρεται από το σχέδιο, πολλούς επιμέρους μαιάνδρους, μέσα ή και στις παρυφές του πολεοδομικού ιστού, καθώς επίσης και μικρής έκτασης υγρότοπους με ικανοποιητικό πλάτος υδρόφιλης βλάστησης. Στο βορειοδυτικό τμήμα των παρυφών της πόλης διακλαδώνεται σε πολλά επιμέρους ρεύματα, με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα αξιόλογο, από οικολογική και αισθητική άποψη, ημιαστικό- αγροτικό τοπίο.

Ο Κουμέρκης ποταμός

Πρόκειται, επίσης, για επιφανειακό ρέμα, που διασχίζει δυτικά αξιόλογο τμήμα του πεδινού χώρου του δήμου Τρικκαίων, με ροή από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Ο Κουμέρκης ποταμός, συναντά τον Αγιαμονιώτη ποταμό κοντά στο ίχνος της περιφερειακής οδού των Τρικάλων και στη συνέχεια ως ένα ρεύμα συναντούν τον Πηνειό ποταμό. Δεν παρουσιάζει αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά και έχει δεχτεί αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Υπό διαβούλευση

Τον λόγο έχει πλέον ο δημότης, ο κάτοικος των Τρικάλων και των χωριών του δήμου Τρικκαίων, αναφέρει ο δήμος Τρικκαίων για το υπό διαβούλευση, στρατηγικό σχέδιο. Τώρα, προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση, μπορεί να συνδιαμορφώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος για την επόμενη δεκαετία, με ενδιάμεσες δράσεις για την επόμενη πενταετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: