Οι λύκοι στο Βέλγιο, δίνουν το παράδειγμα

lukoi

Η πρόσφατη εμφάνιση λύκου ακόμη και στο Βέλγιο, όπου εδώ και 100 χρόνια θεωρούνταν για τη χώρα, εξαφανισμένο είδος, αποτελεί για τους επιστήμονες χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ακόμη και σήμερα αυτά τα σαρκοβόρα μπορούν να επιβιώνουν και σε περιοχές με πυκνότητα πληθυσμού 95 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Και έτσι να συμβάλλουν στην ισορροπία του δασικού οικοσυστήματος αυτών των περιοχών, έναντι των χορτοφάγων ζώων όπως τα ελάφια, που σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αυξηθούν ανεξέλεγκτα και να λειτουργήσουν σε βάρος των ανθρώπινων καλλιεργειών και εγκαταστάσεων.

Οι λύκοι στα χρόνια μας, περνάνε περίοδο ευημερίας στην ηπειρωτική Ευρώπη, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως τη Ρωσία και από τις σκανδιναβικές χώρες ως και τα Βαλκάνια. Όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Αρκτούρος, υπάρχουν σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς, στις περιοχές από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα.

Στο Βέλγιο, ο τελευταίος λύκος είχε εντοπιστεί το 1898 στο Virton (στη Δυτικότερη περιοχή της χώρας). Και μόλις πρόσφατα, έναν αιώνα μετά, στην αγροτική περιοχή του Gedinne (κοντά στο Namur) βρέθηκαν σκοτωμένα 8 πρόβατα. Οι αρχικές υποθέσεις ότι ο “φονιάς” ήταν αγριόγατος Λύνξ, που απαντώνται στην περιοχή, διαψεύστηκαν από τους κτηνιάτρους καθώς τα σημάδια έδειχναν λύκο !!!

Πράγματι, από εξέταση που έγινε σε υλικό από κάμερες ασφαλείας σε εγκαταστάσεις της περιοχής του συμβάντος, διαπιστώθηκε ότι η επίθεση έγινε από λύκο. Γάλλοι ειδικοί που συνεργάστηκαν στην έρευνα, υποστηρίζουν ότι ο λύκος “μπήκε” στο Βέλγιο από τη Γαλλία και θεωρούν ότι αυτό θα επαναληφθεί και από άλλες ομάδες τέτοιων ζώων, ειδικά στην περιοχή των Αρδενών. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την πανίδα της χώρας, καθώς οι λύκοι άρχισαν να επιστρέφουν, παρά τη μεγάλη πυκνότητα της ανθρώπινης παρουσίας.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα με την εμφάνιση λύκου στο Βέλγιο, ενθάρρυνε κυρίως τους Βρετανούς και έδωσε στοιχεία σε νέα έρευνα που υποστηρίζει πως η εισαγωγή λύκων σε περιοχές της Βρετανίας, θα συνεισφέρει στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με το να ελέγχουν τον αυξανόμενο πληθυσμό των ελαφιών.

Ωστόσο στη Βρετανία απουσιάζουν εδώ και 350 χρόνια, ενώ οι αρκούδες πολύ περισσότερο, λόγω της αποψίλωσης των δασών και του συστηματικού κυνηγιού.

Η απουσία φυσικών εχθρών έχει οδηγήσει σε πληθυσμιακή έκρηξη στις τάξεις των ελαφιών, τα οποία έχουν φτάσει τα δύο εκατομμύρια στη Βρετανία, το μέγιστο πληθυσμό τους από την εποχή των παγετώνων.

Οι αυξημένοι αριθμοί μοιραία έχουν οδηγήσει σε απώλεια δασικών εκτάσεων και οι επιστήμονες καλούν το κοινό να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του και να συμφωνήσει στην εκ νέου εισαγωγή των λύκων στη Μεγάλη Βρετανία, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γκιγιόμ Σαπρόν.

Ένα παρόμοιο εγχείρημα δοκιμάστηκε το 1995 στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν λύκοι εισήχθηκαν στο πάρκο μετά από δεκαετίες και έλεγξαν επιτυχημένα τον πληθυσμό των ελαφιών.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια τα ελάφια να αποφεύγουν περιοχές όπου μπορούν να παγιδευτούν και έτσι να επιτρέπουν σε αρκετά δέντρα να ευδοκιμήσουν σε περιοχές όπου τρέφονταν παλαιότερα τα ελάφια, προσελκύοντας με τη σειρά τους νέα πτηνά και ζώα όπως οι κάστορες.

Μετά από αυτή την αρχική κίνηση το οικοσύστημα έφτασε σε καλύτερη ισορροπία, με αρκετά άλλα είδη να ευνοούνται μετά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κάτι παρόμοιο προτείνουν οι επιστήμονες να δοκιμαστεί στη Βρετανία και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες μαζί με τον Καναδά φιλοξενούν περίπου τους μισούς λύκους σε σχέση με την Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης:ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: