Η απάντηση του Δασάρχη Κόνιτσας

logo dasikis

Με επιστολή του προς την εφημερίδα των Ιωαννίνων «Πρωϊνός Λόγος», ο Δασάρχης Κόνιτσας απαντά στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με αναφορές υλοτόμων για το Δασαρχείο Κόνιτσας. 

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος, της έγκριτης εφημερίδας «Πρωϊνός Λόγος» στην στήλη «Σχόλιο» με τίτλο «Η σιωπή δεν είναι πάντα… Χρυσός!» και υπότιτλο «Ποιος θα απαντήσει στους υλοτόμους τι συμβαίνει στο Δασαρχείο Κόνιτσας» έχουμε να απαντήσουμε τα παρακάτω:

α) Η έκφραση, ελευθέρα βούληση, των υπαλλήλων του Δασαρχείου Κόνιτσας είναι απόλυτα δικό τους δικαίωμα, είτε εκφρασθούν θετικά υπέρ του Δασάρχη είτε αρνητικά, εφόσον η έκφραση αυτή δεν είναι ενάντια στην υπάρχουσα Νομοθεσία και του Υπαλληλικού Κώδικα. Η διατύπωση ελεύθερα άποψης, είναι ένας από τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του Δασαρχείου Κόνιτσας. Η κοινή συζήτηση των θεμάτων και υποθέσεων του Δασαρχείου είναι καθημερινή πρακτική, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η στόχευση του δημοσιεύματος είναι η απαγόρευση κατ’ ουσία της ελεύθερης έκφρασης των υπαλλήλων, αλλά και της θέλησης αυτών.

β) Η έγκριτη εφημερίδα σας αναφέρεται σε προθέσεις, προφανώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, και θεωρεί ότι μάλλον κατά κάποιο τρόπο πιέζονται. Γιατί δεν θεωρεί ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα όπως οι ίδιοι την βιώνουν καθημερινά; Γιατί δεν θεωρεί ότι αποτυπώνουν αυτό που γνωρίζουν και είναι σε θέση να γνωρίζουν; Επίσης η έγκριτη εφημερίδα σας, φαίνεται πληροφορημένη για τις προθέσεις των υπαλλήλων (σύνολο 14) και υστερεί σε πληροφόρηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι «καταγγέλλοντες Συνεταιρισμοί» να συγκεντρώσουν υπογραφές από κατοίκους της περιοχής ή και μέλη άλλων Συνεταιρισμών κατά του Δασάρχη, προσπάθεια που αντιμετωπίζει την οργή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των μελών των άλλων Συνεταιρισμών. Τα μέλη των Συνεταιρισμών και οι κάτοικοι επίσης γνωρίζουν.

γ) Τα μέλη Συνεταιρισμών που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ήταν όπως τους είδαμε στις εικόνες της τηλεόρασης:

  1. Ο κος Ντασταμάνης Ιωάννης του Χρήστου, πρόεδρος του ΑΔΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ» Διστράτου, ο οποίος δεν έχει την παρούσα χρονιά υλοτομία στην περιοχή του Δασαρχείου Κόνιτσας. Ο ίδιος ή ως Συνεταιρισμός (δεν γνωρίζουμε) ασχολείται με το εμπόριο καυσοξύλων. Είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κόνιτσας, της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με σειρά καταγγελιών, οπουδήποτε αλλού εκτός του Δασαρχείου Κόνιτσας, που είναι το αρμόδιο για την προστασία των Δασών και Δασικών εκτάσεων στην περιοχή αρμοδιότητάς του. Αρμοδιότητα που προκύπτει από την υπάρχουσα Νομοθεσία. Επίσης το Δασαρχείο Κόνιτσας, είχε εισηγηθεί την κήρυξη ως εκπτώτου, λόγω της χρήσης αλλοδαπών υλοτόμων σε υλοτομία στο Δημόσιο δάσος Πληκατίου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή.
  2. Ο κος Βασίλειος Μπλιθικιώτης του Δημητρίου, πρόεδρος του Γ΄ΑΔΣ Λαγκάδας «Το Κρυονέρι» δεν συμμετείχε κανείς άλλος από τον Συνεταιρισμό. Το Δασαρχείο Κόνιτσας εισηγήθηκε να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανωτέρω Συνεταιρισμός, από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των Δημοσίων Δασών για το έτος 2015 και για τα επόμενα δύο έτη, εισήγηση που έγινε αρμοδίως αποδεκτή, για παράβαση της Δασικής νομοθεσίας. Ασχολείται με το εμπόριο στρογγυλής ξυλείας και καυσοξύλων. Το Δασαρχείο έχει υποβάλλει, εναντίον του, σχετικές Δικογραφίες, μεγάλο Διοικητικό πρόστιμο, για παραβάσεις της Δασικής Νομοθεσίας.
  3. Οι κύριοι Οδυσσέας Νάτσης και Χριστόφορος Νάτσης, μέλη του ΑΔΣ «Ο Σαραντάπορος» Λαγκάδας για τον οποίο η Υπηρεσία εισηγήθηκε τον αποκλεισμό από την εκμετάλλευση των Δημοσίων Δασών, εισήγηση που έγινε αποδεκτή. Επίσης η Υπηρεσία έχει υποβάλλει σειρά δικογραφιών, έχει επιβάλλει Διοικητικό πρόστιμο και προβεί στην κατάσχεση μεταφορικών μέσων. Επίσης και οι ανωτέρω ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο καυσοξύλων.
  4. Ο κος Ιωάννης Ντασταμάνης μέλος (δεν γνωρίζουμε) του ΑΔΣ «Αναγέννηση» για τον οποίο η Υπηρεσία εισηγήθηκε να κηρυχθεί έκπτωτος, λόγω παράβασης της Δασικής Νομοθεσίας, εισήγηση που έγινε αποδεκτή. Επίσης η Υπηρεσία εισηγήθηκε την κήρυξη ως εκπτώτων και άλλων δύο Συνεταιρισμών, που δεν συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας.
    Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες: α) Ντέμος Θωμάς (από Καστανέα Κόνιτσας) η Υπηρεσία έχει υποβάλλει δικογραφία εναντίον του, έχει επιβάλλει Διοικητικό πρόστιμο και προβεί σε κατάσχεση οχήματος,
    β) Βαζούκης Βασίλειος (από Νικάνωρα) η Υπηρεσία έχει υποβάλλει σχετική Δικογραφία.
    Οι υπόλοιποι δεν είναι μέλη Συνεταιρισμών και αν είναι, η Υπηρεσία δεν τους έχει συναντήσει σε υλοτομικές εργασίες.

Στο Δασαρχείο Κόνιτσας δραστηριοποιούνται (35) Δασικοί Συνεταιρισμοί, που όπως από παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια «διαμαρτύρονται» οι τέσσερις, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τρεις ασχολούνται και με το εμπόριο, και έναντι των δύο εξ αυτών η Υπηρεσία έχει υποβάλλει σειρά δικογραφιών, διοικητικών προστίμων, κατασχέσεις οχημάτων για παράνομη υλοτομία ή παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων.
Γίνονται πλήρως κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να φύγει ο Δασάρχης.

Έχουν οι ίδιοι, την έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν οι κοι Παπαευθυμίου Νικόλαος αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής και ο Τσουμάνης Αναστάσιος αναπληρωτής Δ/ντής Συντονισμού και Επιθεώρησης, (υπογράφουν ως Γενικός Δ/ντής και Προϊστάμενος Δ/νσης αντίστοιχα) την επιδείκνυαν κατά την διαμαρτυρία τους, η οποία όμως αποτελούσε στοιχείο Δικογραφίας. Έχουμε απαντήσει αρμοδίως για το αξιόπιστο ή όχι του περιεχόμενου της συγκεκριμένης «έκθεσης αυτοψίας». Επίσης έχουμε ζητήσει από τους συντάκτες, τα επιστημονικά και νομικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται για τα όσα αναφέρουν. Περιμένουμε απάντηση. Όπως περιμένουμε το αποτέλεσμα της κοινής αυτοψίας, στο Δημοτικό δάσος Πάδων, από τους κους Τσουμάνη Αναστάσιο, αναπληρωτή Δ/ντή Συντονισμού, τον Ιωάννη Ντασταμάνη του Χρήστου, Βασίλειο Μπλιθικιώτη και Χριστόφορο Νάτση, τον Απρίλιο του 2015.

Τόσο η Δικαστική διερεύνηση, όσο και η Διοικητική βρίσκονται σε εξέλιξη και κατά συνέπεια η Υπηρεσία δεν νομιμοποιείται να εκφράσει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Κόνιτσας ευρίσκονται πάνω από (40) Τοπικές Κοινότητες, που όμως οι Τοπικοί Πρόεδροι, αλλά και οι κάτοικοι δεν «βλέπουν» τον κατά τους καταγγέλλοντες τρόπο λειτουργίας του Δασάρχη, πράγμα που επίσης δεν «βλέπει» ο Δήμος Κόνιτσας.

Ο Δασάρχης Κόνιτσας βρέθηκε και άλλη φορά στο στόχαστρο, από την έγκριτη εφημερίδα σας, σε παλαιότερο δημοσίευμα, όπου γινόταν λόγος ότι το Δασαρχείο Κόνιτσας -με ευθύνη του Δασάρχη -υπέβαλλε πρωτ. μήνυσης κατά του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Στομίου, γιατί «έκοψε τρία δένδρα» σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η Υπηρεσία υπέβαλλε σχετική Δικογραφία για παράνομη εκχέρσωση 1.062,28 τ.μ Δημόσιας Δασικής Έκτασης. Για την ανωτέρω έκταση, η Υπηρεσία εισηγήθηκε την κήρυξη ως αναδασωτέας, σύμφωνα με το άρθρο 38 Ν. 998/79, που επέστρεψαν, στηριζόμενοι σε τοπογραφικό διάγραμμα ιδιώτη, του οποίου τα τεχνικά στοιχεία ήταν ανακριβή. Η επιστροφή της σχετικής αλληλογραφίας έγινε κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο Δασάρχης δίνει εντολές και κατευθύνσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και σε ότι αφορά τα πρωτόκολλα μήνυσης ο Δασάρχης δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα να εγκρίνει ή μη. Η μόνη του υποχρέωση είναι να διαβιβάσει τις σχετικές δικογραφίες που υποβάλλονται από τους υπαλλήλους στην αρμόδια Εισαγγελία ή στον Δημόσιο Κατήγορο. Και αυτό κάνει, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Η Υπηρεσία, θα συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια της νομιμότητας που ίσως κάποιοι δεν επιθυμούν. Η Υπηρεσία έχει καθήκον να μην υποκύπτει σε επιδιώξεις συμφερόντων.

Παρακαλούμε, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας σε ότι αφορά τις ενέργειες του Δασαρχείου Κόνιτσας να δημοσιευτεί το παρόν έγγραφό μας, στην ίδια στήλη και με την ίδια γραμματοσειρά, σύμφωνα με τις περί τύπου διατάξεις στην έγκριτη εφημερίδα σας «Πρωινός λόγος» καθημερινή εφημερίδα της Ηπείρου.

Ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου
Κων/νος Τριάντης
Δασολόγος με Β βαθμό»

Δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: