Εμπρός για την καταστροφή των βουνών μας…

Μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε η «κατεδάφιση» του διατάγματος προστασίας του Υμηττού και μάλιστα με ένα σκεπτικό το οποίο στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την ακύρωση πολλών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίζουν αυστηρούς όρους προστασίας στους ορεινούς όγκους της Αττικής (Πάρνηθα, Τουρκοβούνια κ.λπ.) και σε άλλες ζώνες οικολογικού ενδιαφέροντος.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα | www.efsyn.gr

ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, για άγνωστους λόγους, παρ’ όλο που το ίδιο είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι συνταγματικό.

Η χθεσινή απόφαση αναφέρει ότι το διάταγμα του 2011 αποτελεί πράξη που εμπεριέχει διατάξεις χωροταξικής οργάνωσης και χρήσεις γης, επομένως, με βάση την κοινοτική Οδηγία 2001/42/ΕΚ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η υποχρέωση αυτή, όπως αναφέρει η απόφαση, παραμένει, παρότι το επίμαχο νομοθέτημα τροποποιεί το διάταγμα του 1978 και θεσπίζει αυστηρότερους όρους προστασίας για το σημαντικότερο βουνό του λεκανοπεδίου.

Στην ουσία, το ευρωπαϊκό δικαστήριο υιοθετεί την άποψη της μειοψηφίας του ΣτΕ και το βασικό επιχείρημα του Δήμου Κορωπίου που είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη.

«Νομικίστικα επιχειρήματα»

«Είναι ένα άλμα προς τα… πίσω», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Πολύζος, ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, του ανεξάρτητου φορέα που είχε αναλάβει την εκπόνηση του νέου διατάγματος, με ανάθεση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Τίνας Μπιρμπίλη.

Κάνει λόγο για «νομικίστικα επιχειρήματα», τα οποία εκ των πραγμάτων στρέφονται εναντίον του περιβάλλοντος, επισημαίνει τη μετέπειτα ολιγωρία του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του διατάγματος και ζητά να εκδοθεί αμέσως απόφαση για την αναστολή δόμησης σε όλη την έκταση του Υμηττού.

Το νομοθέτημα του 2011 είχε προωθηθεί με αφορμή τις αποκαλύψεις του 2008 για τα περίπου 7.000 «αναψυκτήρια» και «πολιτιστικά κέντρα», που ήταν βίλες επωνύμων και είχαν ξεφυτρώσει χάρη στα παραθυράκια του διατάγματος του 1978. Το νέο προεδρικό διάταγμα:

■ Αύξησε την Α΄ ζώνη απόλυτης προστασίας από τα 63.000 στα 78.000 στρέμματα, που πλέον καλύπτει το 88,5% της συνολικής έκτασης των 105.000 στρεμμάτων του ορεινού όγκου.

Στην επίμαχη ζώνη βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε off shore. Βρίσκονται στην πλευρά των Μεσογείων και είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του 2000 με σκοπό να κατασκευαστούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκπαιδευτήρια και εμπορικά κέντρα.

Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ προσφυγών κατά του διατάγματος από θιγόμενους πολίτες αλλά και από τους 12 δήμους που περιβάλλουν το βουνό.

■ Απέκλεισε τα φαραωνικά σχέδια του 2008 για δημιουργία τούνελ στον Υμηττό, που θα συνδέει το λεκανοπέδιο με τα Μεσόγεια, αλλά και την επέκταση της Αττικής οδού μέσω του Καρέα, ώς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Ποσειδώνος, για να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό.

Προέβλεπε μόνον τη βελτίωση της λεωφόρου Καρέα, από τον κόμβο Καισαριανής ώς τον σταθμό του μετρό στο Ελληνικό, με υπογειοποίηση σε ορισμένα τμήματα που διέρχονται από περιοχές με υψηλή δόμηση.

■ Αφησε, ωστόσο, άθικτο το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στα όρια του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, που είχε κατασκευαστεί στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων. Προβλέπει επίσης τη διατήρηση των υφιστάμενων κτιρίων χωρίς δυνατότητα επέκτασης, εφόσον έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια.

Οι δήμαρχοι στις προσφυγές τους είχαν εντοπίσει την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, το βασικό «παράπονό» τους ήταν οι περιορισμοί στην επέκταση του σχεδίου πόλης μέσα στην προστατευόμενη ζώνη Υμηττού, ενώ διεκδικούν σημαντικά τμήματα του βουνού για να καλύψουν ανάγκες σχολείων, νοσοκομείων και νέων νεκροταφείων.

Εχει ενδιαφέρον ότι τα κείμενα στις περισσότερες προσφυγές είναι πανομοιότυπα, σε σημείο που εκ παραδρομής στην περίπτωση της Ηλιούπολης υπάρχει αναφορά στο… Κορωπί και σε «καλλιεργούμενες εκτάσεις»!

Οι προσφυγές ιδιωτών σχετίζονται κυρίως με το περίφημο κτήμα Νάστου. Ορισμένα κομμάτια του είχαν πουληθεί πριν από πολλές δεκαετίες και έχουν μπει στο σχέδιο, υπάρχουν όμως εκατοντάδες περιπτώσεις αγορών που έγιναν μετά το 1974 και βρίσκονται στον αέρα.

Δημοσιεύτηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Δείτε το κείμενο της απόφασης του ΔΕΕ εδώΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Νομοθεσία, Περιβάλλον

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: