Απολογισμός πυρκαγιών 2015

PYRKAGIA

Πυρκαγιές και καταστροφές κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2014, ενώ οι καιρικές συνθήκες απέτρεψαν εκτεταμένες καταστροφές.  

Ανδριανού Γκουρμπάτση,
Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Βρισκόμαστε προς το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και ένας πρώτος απολογισμός για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές έχει την παρακάτω εικόνα:

α) Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2015, προκλήθηκαν συνολικά (5.985) αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες εκτιμάται, ότι κάηκαν συνολικά (150.000.000) περίπου στρέμμα αγροτοδασικών εκτάσεων. Πιο αναλυτικά από τις εν λόγω καμένες εκτάσεις, τα (115.000) στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, μόνον από τις (25) μεγαλύτερες από τις ανωτέρω πυρκαγιές, ενώ  τα υπόλοιπα 35.000 περίπου στρέμματα εκτιμάται, ότι κάηκαν από τον υπόλοιπο αριθμό των πυρκαγιών.

β) Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, η εικόνα είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνη της περυσινής αντίστοιχης αντιπυρικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα οι πυρκαγιές σημείωσαν μια μικρή αύξηση της τάξης των (162) πυρκαγιών, δηλαδή ποσοστό 2,8%, και οι καμένες εκτάσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

γ) H αποτροπή πρόκλησης μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και εκτεταμένων καταστροφών, οφείλεται προφανώς στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όπως συνέβη και το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έτσι και κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι κλιματικές (καιρικές) συνθήκες που επικράτησαν κατά το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, δεν ευνόησαν τόσο την εκκίνηση και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση αυτών στο δασικό περιβάλλον με καταστροφικές επιπτώσεις. Συνεπώς με τον τρόπο αυτόν απετράπησαν εκτεταμένες καταστροφές. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των βροχοπτώσεων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συχνά συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις) στο μεγαλύτερο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου και στο μεγαλύτερο μέρος σχεδόν της χώρας, σύμφωνα με τα μηνιαία κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ, η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, που ήταν σε υψηλά επίπεδα, επηρέασε άμεσα και την υγρασία της καύσιμης ύλης των δασικών εκτάσεων και συνεπώς και τη συμπεριφορά, όσων πυρκαγιών έτυχε να προκληθούν, αφού οι εν λόγω παράγοντες του καιρού συνέβαλαν στην επιβράδυνση τους.

δ) Επίσης, ο αρμόδιος διωκτικός μηχανισμός του ΠΣ δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματικός, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος 2014. Συγκεκριμένα για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από τον ως άνω συνολικό αριθμό (5.985) πυρκαγιών, εξιχνιάστηκαν από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (ΠΣ και Αστυνομίας) συνολικά μόνον (16) περιστατικά πυρκαγιών, δηλαδή μόνον το 0,3% του συνολικού αριθμού των περιστατικών εξιχνιάστηκε. Πιο συγκεκριμένα  από τα εν λόγω συμβάντα που εξιχνιάστηκαν, στάλθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μαζί με τις σχετικές προανακριτικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, συνολικά (24) άτομα φερόμενα, ως δράστες κάποιου εγκλήματος εμπρησμού δάσους με πρόθεση ή από αμέλεια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 στάλθηκαν στον Εισαγγελέα (112) άτομα. Από τους ανωτέρω (24) φερόμενους δράστες κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο: α) Οι (6) δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους με δόλο, ποσοστό 25%, ενώ β) Οι (18)  δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, ποσοστό 75%. Από τους δράστες που προκάλεσαν με πρόθεση πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, μόνον για έναν (1) διατάχθηκε αρμοδίως η προσωρινή κράτησή του σε κάποιο κατάστημα κράτησης δηλαδή προφυλακίστηκε, ενώ για το 2014, είχαν προφυλακιστεί (6) δράστες.

Πηγή: www.andrianos-firedepartment.blogspot.com ‘Εγκληματικότητα των Εμπρησμών”ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

3 replies

 1. Καλά 6000 περιστατικά δασικών πυρκαγιών!!! ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ !!! Φέτος ούτε 1500 περιστατικά δεν είχαμε. Πολλαπλασιάζουν τα περιστατικά για να μειωθούν οι μέσοι όροι. Μετά θα μας πουν ότι είναι και πολύ γρήγοροι. Είναι πολύ αργοί, πολύ ακριβοί, με πολυτελή χλιδή μέσων πυρόσβεσης και τεράστιο Προσωπικό. Αλλά σήμερα αφού η Χώρα δοκίμασε μέσα σε 17 χρόνια καταστροφές επιπέδου εκατονταετίας, αποδεικνύονται και ανάλγητοι. ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!! Διαφημίζουν μόνο τους εαυτούς τους με «τάϊσμα» στρατού σιτιζόμενων δημοσιογράφων.
  ΛΟΙΠΟΝ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ;;;; ΤΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ, ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ. ΤΙΠΟΤΑ!!!
  ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ. ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΑ ΑΡΘΡΑ.
  Και δεν καταλαβαίνω επίσης τι εξυπηρετεί η αναπαραγωγή του ΨΕΜΑΤΟΣ!!!

  • κ. Σταματόπουλε, φαίνεται δεν διαβάσατε τα στοιχεία που γράφω. Ο αριθμός των πυρκαγιών, δεν αναφέρεται μόνον στις δασικές αλλα συνολικά στις αγροτοδασικές. Όσο για το κόστος της δασοπυρόσβεσης έχω αναφερθεί διεξοδικά και αναλυτικά σε ειδική προς τούτο έρευνά μου. Τέλος να σας πω δεν έχω ανάγκη για διαφήμιση γιατί ούτε συνδικαλιστής είμαι ούτε βουλευτής επιδιώκω να γίνω. Σέβομαι όμως πάντοτε κάθε αντίθετη καλοπροαίρετη και στοιχειοθετημένη άποψη, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν τα επικριτικά σας σχόλια.
   Α. Γκουρμπάτσης
   Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: