Υπαίθριες δραστηριότητες και βιωματική μάθηση στην ΕΕ.

perivalontiki_ekpaideysi

Ο καλύτερος τρόπος συνδυαστικής μάθησης είναι οι υπαίθριες δραστηριότητες στη Φυσική Αγωγή. Οι μαθητές, αλλά και όλοι γενικότερα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν σε υγιεινό Περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Γνωρίζοντας περισσότερα, βλέποντας κι αγγίζοντας ότι αποτελεί το φυσικό περιβάλλον μας βοηθάει να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία του, διευρύνει τις γνώσεις μας, οξύνει τις αισθήσεις μας και βελτιώνει την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση.

Τι καλύτερο λοιπόν από μια βόλτα στη φύση;

Μάθημα στην ύπαιθρο

Τα περιβαλλοντικά παιχνίδια που εφαρμόζονται με την κατάλληλη διαφοροποίηση μπορούν να προωθήσουν τους εκάστοτε μαθησιακούς στόχους: γνωριμία, χωρισμός σε ομάδες, γνωστικά, συνεργασία, εμπιστοσύνη, επικοινωνία κ.λπ.

Δραστηριότητες στο δάσος. Οφέλη και γνώσεις

Μια επίσκεψη στο δάσος μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς γνωστικούς στόχους και να εμπλέξει μαθήματα, όπως η Γλώσσα (ακροστιχίδες, ποιήματα, σλόγκαν), τα Μαθηματικά (μετρήσεις ηλικίας και ύψους των δέντρων), η Αισθητική Αγωγή (παζλ, κολλάζ, θεατρικό παιχνίδι), η Μελέτη Περιβάλλοντος (χλωρίδα, πανίδα, ανθρώπινες επιδράσεις), τα Φυσικά (μελέτη των ειδών ζωής) και βέβαια τη Φυσική Αγωγή (ανώμαλος δρόμος, ποδηλασία βουνού, ορειβασία).

Αντίστοιχες δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε με κεντρικό θέμα το νερό. Η θάλασσα, η λίμνη ή το ποτάμι έχουν ιδιαίτερους βιότοπους, με πολλαπλές επιλογές μελέτης κι εμπλοκή πολλών μαθημάτων.

Οργανώνοντας ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι

Το περιβαλλοντικό μονοπάτι είναι μια διαδρομή σε προεπιλεγμένο χώρο, με συγκεκριμένους στόχους, προκαθορισμένους σταθμούς και δραστηριότητες. Ως μέθοδος δίνει τη δυνατότητα εξόδου των παιδιών εκτός των τειχών και την άσκησή τους στην παρατήρηση και στην καταγραφή στοιχείων του περιβάλλοντος (ανθρωπογενούς ή φυσικού). Απαιτούνται τουλάχιστον τρεις επισκέψεις, για να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα σύγκρισης, εξαγωγής συμπερασμάτων και διαμόρφωσης ολοκληρωμένων προτάσεων.

…άλλες ιδέες

1 Προσανατολισμός: με τη βοήθεια στοιχείων από το περιβάλλον και με χρήση πυξίδας.

2 Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο δασικό περιβάλλον (φωτογράφηση, καταγραφή, καταιγισμός ιδεών, παρουσίαση αποτελεσμάτων).

3 Επαφή με το δάσος μέσω των αισθήσεων

4 Φυσική δραστηριότητα στο δάσος

Συνήθεια ζωής…

Οι υπαίθριες δραστηριότητες που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, αποτελούν μια γνώση που θα τα συντροφεύει για πάντα. Με φίλους ή με την οικογένεια μπορεί κανείς να οργανώσει την εξόρμησή του, μόνος ή ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα έτοιμο από ειδικούς στην εκάστοτε περιοχή επίσκεψης. Ζώντας και δρώντας μέσα στο φυσικό Περιβάλλον συνειδητοποιεί κανείς καλύτερα την ανάγκη προστασίας του, αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει ο ίδιος από την αλληλεπίδραση.

Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευρυδίκη, η Φυσική Αγωγή υπάρχει στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών όλων των Ευρωπαϊκών χωρών ως βασικό μάθημα για τη διατήρηση της υγείας και την εξισορρόπηση της πνευματικής και σωματικής εργασίας.

Πηγή:  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο Φυσικότερος τρόπος να μαθαίνειςΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: