Άλυτα προβλήματα στο φαράγγι της Σαμαριάς

faraggi-samarias

Σε εξέλιξη έργα για την αποκατάσταση ζημιών

Ελαφρώς μειωμένος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς τη φετινή χρονιά συγκριτικά με το 2014, όταν είχε αγγίξει τα 150.000 άτομα, γεγονός που αποδίδεται στον άστατο καιρό, ο οποίος είχε ως συνέπεια να κλείσει το φαράγγι για περισσότερες ημέρες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ωστόσο, παρά την υψηλή επισκεψιμότητα και τα σημαντικά έσοδα που αποφέρει ο Δρυμός τόσο στα ταμεία του κράτους όσο και των όμορων Δήμων, άλυτα παραμένουν τα προβλήματα της ιατρικής κάλυψης εντός του φαραγγιού και στην Αγία Ρουμέλη, αλλά και της έγκαιρης πρόσληψης του εποχικού προσωπικού που φέτος κατέφθασε στη Σαμαριά στα μέσα… Αυγούστου.

Οπως έκανε γνωστό η διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, ο Εθνικός Δρυμός έκλεισε για τη φετινή σεζόν ως προς την επισκεψιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, το Δασαρχείο θα συνεχίσει να παραμένει στον χώρο προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές και τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επόμενη σεζόν που θα ανοίξει ο Δρυμός για τους πεζοπόρους, ενώ αδιάλλειπτη θα είναι η παρουσία των ανθρώπων της Υπηρεσίας ως προς την προστασία του Δρυμού και των ζώων που διαβιούν μέσα σε αυτό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Εθνικού Δρυμού εκ μέρους του Δασαρχείου Λίλιαν Στεφανάκη, βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα σημαντικά έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το ερχόμενο διάστημα.

«Πρόκειται για μια εργολαβία που αφορά εργασίες υποδομής στη νότια είσοδο και κάποια σημεία του μονοπατιού που χρειάζονται σημειακές παρεμβάσεις. Επίσης κατασκευάζεται μια δεξαμενή νερού στον Ομαλό και κάποια ακόμα άλλα έργα υποδομής, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς δουλεύει μία εργολαβία που αφορά στην ηλεκτροδότηση της Σαμαριάς, του Αγίου Νικολάου και στα Ποριά με υδρογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας», σημείωσε η κα Στεφανάκη.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο Εθνικός Δρυμός αποτελεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, κάθε χρόνο τα προβλήματα δεν λείπουν.
«Κάθε χρόνο από τη στιγμή που θα κλείσει το φαράγγι ξεκινάμε τις προσπάθειες για τη διεκδίκηση εποχικού προσωπικού, χρηματοδότησης κ.λπ. Ωστόσο, δυστυχώς, το προσωπικό δεν έρχεται έγκαιρα, ούτε έχει λυθεί το πρόβλημα του γιατρού. Για παράδειγμα φέτος το εποχικό προσωπικό ήρθε στο Δασαρχείο στις 15 – 16 Αυγούστου, γεγονός που ανάγκασε την Υπηρεσία να αντιμετωπίσει όπως μπορούσε τα προβλήματα που υπήρχαν με ό,τι προσωπικό είχε στη διάθεσή της. Ευτυχώς βοήθησε και ο Φορέας Διαχείρισης», ανέφερε η κα Στεφανάκη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Ειδικότερα για το θέμα του γιατρού διευκρίνισε ότι ακόμα και η ύπαρξη ενός νοσηλευτή στη Σαμαριά, μέσα στο φαράγγι, θα ήταν σημαντική, ενώ απαραίτητη είναι η παρουσία γιατρού στην Αγία Ρουμέλη.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η επεξεργασία των φετινών στοιχείων σχετικά με την επισκεψιμότητα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η τελική έκθεση με τις αναλυτικές πληροφορίες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί από την Υπηρεσία του Δασαρχείου μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

www.goodnet.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: