Δελτίο Τύπου σχετικά με την επικείμενη πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για το ενδημικό θήραμα

tameio_thiras_cyprus

Δελτίο Τύπου

ΚΥΠΡΟΣ: H Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας με την ευκαιρία της πρώτης κυνηγετικής εξόρμησης του επιδημητικού θηράματος, θέλει κατ’ αρχήν να ευχηθεί σε όλους τους κυνηγούς καλά και ασφαλή κυνήγια και να τους καλέσει όπως την Κυριακή 1/11/2015, να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν.

Σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζουν τα θηράματα λίγες μέρες πριν από την έναρξη του κυνηγίου, όπως έχει δημοσιοποιηθεί και από προηγούμενο δελτίο τύπου της Υπηρεσίας μας, φαίνεται ότι η επικείμενη κυνηγετική περίοδος θα είναι καλύτερη όσον αφορά τα περδίκια ενώ φαίνεται να παραμένει η ίδια όσον αφορά το λαγό.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω οι κυνηγοί θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μην δημιουργούν μεγάλες κυνηγετικές παρέες με μεγάλο αριθμό κυνηγών και σκύλων έτσι ώστε το θήραμα να έχει πιθανότητες διαφυγής και να μην ανέχονται κάποιους που δεν σέβονται το καθεστώς των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου και το ΚΟΤΑ (σημ.: ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός θηραμάτων ανά κυνηγό ανά εξόρμηση).

Ακόμα στους κυνηγούς επισημαίνονται τα πιο κάτω:

 1. Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη από την 1/11/2015 μέχρι τις 27/12/2015 (17 εξορμήσεις).
 2. Να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και να κυνηγούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους χωρίς να πιέζουν τον οργανισμό τους.
 3. Πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους και την άδεια κατοχής του όπλου τους. Η ανανέωση των αδειών κυνηγίου συνεχίζεται και γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της JCCsmart (www.jccsmart.com), είτε μέσω εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
 4. Το ΚΟΤΑ για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα,
 5. Το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται,
 6. Η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι,
 7. Να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

Λευκωσία 99445697
Λεμεσός 99445728
Λάρνακα / Αμμόχωστος 99634325
Πάφος 99445679

Στα πιο πάνω τηλέφωνα της Υπηρεσίας μπορούν να απευθύνονται οι κυνηγοί και για την επίλυση αποριών σχετικά με τις περιοχές κυνηγίου ή για τη διαφώτιση τους σχετικά με οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με το κυνήγι.

Λόγω του μεγάλου αριθμού κυνηγών που αναμένεται να εξορμήσουν την Κυριακή, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα κυνηγετικών ατυχημάτων και προς τούτο πιο κάτω παρατίθενται ορισμένες απλές οδηγίες προς τους κυνηγούς για να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης «συνηθισμένων» κυνηγετικών ατυχημάτων:

 1. Να προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά, 
 2. Nα φέρουν καπέλο χρώματος κυνηγετικό πορτοκαλί ή 30% του σώματος τους να είναι καλυμμένο με κυνηγετικό πορτοκαλί όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία, 
 3. Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διότι μειώνονται οι κυνηγετικές δυνατότητες και τα αντανακλαστικά, 
 4. Πριν σηκώσουν το όπλο και πατήσουν τη σκανδάλη, να βεβαιώνονται για το ποιος είναι ο στόχος τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν, 
 5. Ποτέ να μην πυροβολούν χαμηλά και αστραπιαία, 
 6. Να γνωρίζουν πάντα που βρίσκονται τα μέλη της παρέας τους και οι πλησιέστεροι κυνηγοί,
 7. Ποτέ να μην πυροβολούν έχοντας μοναδικό οδηγό το ένστικτό ή την ακοή τους και αν δεν έχουν επιβεβαιώσει οπτικά το στόχο τους,
 8. Να αποφεύγουν να πυροβολούν εάν δεν είναι σίγουροι για την ύπαρξη του θηράματος. Οι καλοί και υπεύθυνοι κυνηγοί πάντα βεβαιώνονται πριν πυροβολήσουν και συνήθως, είναι εύστοχοι, λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτουν,
 9. Ποτέ να μην περπατούν ή να στέκονται έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη,
 10. Όταν κυνηγούν σε άγρια ή ανώμαλα εδάφη με παρέα, να ελέγχουν πάντα την κατεύθυνση που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου τους.
 11. Ποτέ να μην τρέχουν και να μην από το ένα σημείο στο άλλο με γεμάτο όπλο. Καλό είναι, όταν θα πρέπει να διαβούν κάποιο δύσκολο εμπόδιο, να αδειάζουν το όπλο τους και να το αφήνουν με την κάννη στραμμένη μακριά τους και σε σημείο από το οποίο μπορούν εύκολα να το ξαναπάρουν.
 12. Η μεταφορά των κυνηγετικών όπλων εντός οχημάτων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά είναι αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη.

Ας μη λησμονείται ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τα σκάγια του φυσιγγίου από τη στιγμή της εκπυρσοκρότησης και κατά την εξαγωγή τους από την κάννη του όπλου. Ένα συνηθισμένο κυνηγετικό όπλο σκοτώνει στα 40 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς σε απόσταση 100 μέτρων.

Τέλος η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί τους κυνηγούς όπως αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

29 Οκτωβρίου 2015ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: