Δημοσκόπηση για το κυνήγι στη Κύπρο: Κοινωνία και κυνηγοί απαντούν

kunigoi

ΚΥΠΡΟΣ: Απόψεις γύρω από τα σημερινά προβλήματα των κυνηγών, το φλέγον θέμα της οπλοκατοχής αλλά και της γενικότερης συμπεριφοράς των κυνηγών, αναδεικνύει έρευνα της Κυριακάτικης ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Τα προβλήματα

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυνηγοί, οι δυο στους τρεις ερωτηθέντες, ή ποσοστό 67%, πιστεύουν πως η έλλειψη θηράματος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Απ’ εκεί και πέρα, σχεδόν ένας στους δέκα θεωρεί την ελλιπή εκπαίδευση των κυνηγών ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ ένα άλλο 6% θίγουν το θέμα της ασφάλειας. Ένας στους είκοσι, δε, σημειώνει την οικονομική κρίση, ένας στους είκοσι πέντε τις κλοπές/δηλητηριάσεις σκύλων, ενώ ένα 3% αναφέρουν τη λαθροθηρία κι ένα άλλο 3% την αδιαφορία της πολιτείας.

Tους κτύπησε η κρίση

Αν και στο προηγούμενο ερώτημα, το θέμα της οικονομικής κρίσης δεν φαίνεται να αποτελεί ένα εκ των μεγαλυτέρων προβλημάτων για τους κυνηγούς, εντούτοις, στο ερώτημα «σε ποιο βαθμό η σημερινή οικονομική κατάσταση επέδρασε στην αγορά των κυνηγετικών ειδών», οι μισοί ερωτηθέντες αναφέρουν ότι επηρεάστηκαν σε μεγάλο (26%) ή αρκετό βαθμό (26%), ενώ 28% δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν σε μικρό και μόλις το 19% αναφέρουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου. Όταν το εν λόγω ερώτημα απαντάται μόνο από κυνηγούς, τα ποσοστά στις απαντήσεις «σε μεγάλο βαθμό» και «σε αρκετό βαθμό» αυξάνονται στο 30%, ενώ «σε μικρό βαθμό» στο 25%.

Με οικολογική συνείδηση

Σε σχέση με την οικολογική συνείδηση των κυνηγών, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη, αφού το 42% αναφέρουν πως οι κυνηγοί λειτουργούν, έως ένα σημείο, θετικά ως προς το περιβάλλον έχοντας οικολογική συνείδηση, την ίδια ώρα που το 43% έχουν την αντίθετη άποψη, ενώ μόλις ένας στους έξι ερωτηθέντες πιστεύει καθαρά ότι οι κυνηγοί έχουν οικολογική συνείδηση. Αξιοσημείωτο, εξάλλου, είναι το γεγονός πως όταν η ερώτηση υποβάλλεται μόνο σε κυνηγούς, το ποσοστό που πιστεύουν ότι «ώς ένα σημείο» οι κυνηγοί έχουν οικολογική συνείδηση ανεβαίνει στο 51%, ενώ η καθαρή απάντηση για την οικολογική συνείδηση στο 30%. Σε σχετικό ερώτημα και δη στο κατά πόσον το κυνήγι φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο με τη φύση, το 81% απαντούν καταφατικά, ενώ ένας στους πέντε απαντά αρνητικά.

Λανθασμένοι οι έλεγχοι

Την ίδια ώρα, οι πολίτες έχουν αρνητική άποψη σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία Θήρας. Ειδικότερα, σε σχετικό ερώτημα οι μισοί ερωτηθέντες, αν και απαντούν πως η Υπηρεσία διενεργεί ελέγχους, εντούτοις, υποδεικνύουν πως αυτοί είναι λανθασμένοι, ενώ ένας στους δέκα πιστεύει πως δεν διενεργεί καν ελέγχους. Παρά τις αρνητικές αυτές επιδόσεις, τουλάχιστον, ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει πως η Υπηρεσία και διενεργεί ελέγχους αλλά και ότι αυτοί είναι ορθοί.

Προβληματικά τα κέντρα αναπαραγωγής και απελευθέρωσης

Ένα σημαντικό στοιχείο που εξάγεται από την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι κυνηγοί σε ποσοστό 49% δηλώνουν ότι τα κέντρα αναπαραγωγής και απελευθέρωσης θηραμάτων δεν λειτουργούν σωστά. Ταυτόχρονα, τα άτομα που δεν είναι κυνηγοί δεν γνωρίζουν καν κατά πόσο τα κέντρα αναπαραγωγής και απελευθέρωσης θηραμάτων λειτουργούν σωστά, ανεβάζοντας το γενικό ποσοστό στο 63%, την ώρα που οι κυνηγοί δηλώνουν άγνοια μόλις σε ποσοστό 17%.

Φοβού τα κυνηγετικά…

Θορυβημένοι, ίσως, από το τελευταίο περιστατικό με το φονικό στην Παραμύθα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία που αγγίζει το 92%, τονίζουν την ανάγκη εξέτασης των κυνηγών για να εξακριβωθεί η ψυχολογική τους κατάσταση τόσο κατά την απόκτηση της άδειας κυνηγίου όσο και κατά την ανανέωση τής εν λόγω άδειας. Την ίδια ώρα, τρεις στους τέσσερεις ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα κυνηγετικά όπλα στα σπίτια αυξάνουν τους κινδύνους χρήσης όπλων για εγκληματικούς σκοπούς – το αντίστοιχο ποσοστό για τους κυνηγούς είναι 60%, με τον μεγαλύτερο φόβο να εκδηλώνεται από τις γυναίκες (87%). Εξάλλου, δυο στους τρεις ερωτώμενους θεωρούν ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει τους κατόχους κυνηγετικών όπλων σε παράνομη χρήση.

Δεν νιώθουν ασφαλείς

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξάγονται και από την άποψη των πολιτών αναφορικά με το κατά πόσον η ύπαρξη κυνηγετικών όπλων στο σπίτι αυξάνει το αίσθημα ασφάλειάς τους, λαμβάνοντας, μάλιστα, στα υπ’ όψιν τις απαντήσεις σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την ύπαρξή τους. Απαντώντας, λοιπόν, σε σχετικό ερώτημα πέραν από τους τρεις στους πέντε ερωτώμενους (63%) πιστεύουν ότι η ύπαρξη κυνηγετικού όπλου στο σπίτι δεν αυξάνει το αίσθημα ασφαλείας τους. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό καθαρά για τους κυνηγούς αγγίζει μόλις το 36%, ενώ στους ερωτηθέντες που δεν είναι κυνηγοί εκτοξεύεται στο 67%. Παράλληλα, το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι κυνηγοί πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ασφαλιστική κάλυψη.

www.sigmalive.comΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: