Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης (δεύτερη έκδοση)

ornithologiki

Ο καλύτερος Οδηγός Αναγνώρισης σε αναθεωρημένη έκδοση

Ο πιο σύγχρονος και ενημερωμένος Οδηγός αναγνώρισης των πουλιών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης και των περιοχών γύρω από τη Μεσόγειο μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή, την εμφάνιση και τη φωνή για 1.000 σχεδόν είδη, μέσα από χάρτες και 3.500 εικόνες! Ουσιαστικά πρόκειται για μια «εγκυκλοπαίδεια πουλιών», κατάλληλη για κάθε επαγγελματία του κλάδου, φοιτητή, ορνιθοπαρατηρητή ή απλώς φυσιολάτρη!

Ο συγκεκριμένος Οδηγός αποτελεί προσαρμογή στα ελληνικά της αγγλικής 2ης έκδοσης «Collins Bird Guide» των εκδόσεων Harper Colllins και είναι προϊόν µακράς συλλογικής προσπάθειας, βασισµένης στην εθελοντική βοήθεια πολλών µελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Πτηνολογικού Συνδέσµου Κύπρου, μετά και την πρώτη έκδοση η οποία είχε εξαντληθεί.

Η έκδοση ενός οδηγού αναγνώρισης στην εθνική γλώσσα έχει αποδειχθεί σε όλο τον κόσµο ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά µέσα για να προαχθεί η γνώση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για κάθε οµάδα οργανισµών. Ο συγκεκριμένος Οδηγός μαζί µε ένα ζευγάρι κιάλια και ένα σημειωματάριο είναι όσα χρειάζεται κανείς για να αναγνωρίσει όλα τα άγρια πουλιά που θα δει στην Ελλάδα, την Κύπρο και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη και στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο.

Χρήσιμες συμβουλές για νέους ορνιθοπαρατηρητές 

Εάν είστε νέοι παρατηρητές και χρησιμοποιείτε τον Οδηγό για πρώτη φορά, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με την έννοια του μεγέθους των ειδών, έχοντας ως σημείο αναφοράς ενδεχομένως ένα κοινό είδος, το οποίο και θα συγκρίνετε με τα υπόλοιπα ώστε να εξασκηθείτε στην αναγνώρισή τους. Δεύτερο σημείο το οποίο λαμβάνει κανείς υπόψη είναι η γενική εντύπωση ενός είδους ή κάποιο διακριτό σημείο του, το οποίο και θα βοηθήσει τον παρατηρητή στην αναγνώριση. Σημαντικό ρόλο στη συνέχεια παίζει η εποχή του χρόνου (άνοιξη, φθινόπωρο, κ.λπ.), αλλά και ο τόπος όπου γίνεται η παρατήρηση (υγρότοπος, αστικό- αγροτικό τοπίο, παράκτιο μέτωπο, κ.λπ.), όπως επίσης και η ευρύτερη περιοχή (Ελλάδα, Ευρώπη, κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εμπειρία, που προκύπτει από την επανάληψη και τη διάθεση για μάθηση, συντελούν στο να μπορεί να αναγνωρίζει κανείς όλο και περισσότερα είδη. Τέλος, σημαντικό είναι ότι η εξάσκηση με τη βοήθεια των μελών και εθελοντών της Ορνιθολογικής βοηθάει στην ταχύτερη απόκτηση αυτής της γνώσης!

Διάθεση Οδηγού

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν άμεσα τον Οδηγό από τα γραφεία της Ορνιθολογικής στην Αθήνα (Θεμιστοκλέους 80), στο Πάρκο Τρίτση (Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον Αττικής) και στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 23), είτε να τον παραγγείλουν τηλεφωνικά στο 210 8228704 (Δευτέρα- Παρασκευή, ώρες 9-5) ή να αποστείλουν με email τα στοιχεία τους στο info@ornithologiki.gr για να τους αποσταλεί ταχυδρομικά.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Οδηγός θα είναι διαθέσιμος και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Σημείωση: Μπορείτε ενημερωτικά να δείτε την πρώτη έκδοση- η οποία έχει εξαντληθεί και δεν διατίθεται προς πώληση- εδώ.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

1 reply

  1. Μετά τον επιτυχημένο οδηγό αναγνώρισης πουλιών <> του Roger Peterson κ.α. εύχομαι αυτό το βιβλίο να βοηθήσει όχι μόνο τους φυσιολάτρες αλλά και τους έμπειρους ορνιθολόγους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από απλά κείμενα, πιο τεκμηριωμένα λεπτομερώς και με περισσότερες έγχρωμες φωτογραφίες.
    Θα προτιμούσα όμως να είχε και CD με όλες τις φωνές των πουλιών, γιατί έτσι βοηθάει πολύ την παρατήρηση στο πεδίο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: