Η πεταλούδα Μονάρχης στο σημερινό doodle της Google (video)

41 χρόνια από την ανακάλυψη του μυστικού ταξιδιού της

petalouda

Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη της κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η Google.

Σαράντα ένα χρόνια πριν, ο ζωολόγος Φρεντ Ούρκουχαρτ έγινε ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός για το σχέδιο μετανάστευσης της πεταλούδας Μονάρχης (Danaus plexippus).

Μετά από έρευνες δεκαετιών, ο καναδός εντομολόγος στις 9 Ιανουαρίου 1975 μαζί με την Catalina Trails και τον Ken Brewer κατάφεραν να ανακαλύψουν που περνούσαν το χειμώνα οι πεταλούδες. «Εντοπίσαμε την αποικία. Τις βρήκαμε, εκατομμύρια πεταλούδες Μονάρχης πάνω στα δέντρα κοντά σε ένα ξέφωτο στο βουνό» του είπε ο Ken Brewer.

Ο καναδός εντομολόγος έκανε συλλογή από πεταλούδες από παιδί και αυτό το ενδιαφέρον του τον οδήγησε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στην εντομολογία το 1940. Διορίστηκε έφορος εντόμων στο Βασιλικό μουσείο του Οντάριο, στο τμήμα της Ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Οντάριο, έγινε διευθυντής της Ζωολογίας και Παλαιοντολογίας στο Βασιλικό μουσείο του Οντάριο, και το 1961 διορίστηκε ως καθηγητής Ζωολογίας, μια θέση που κράτησε μέχρι την απόσυρσή του το 1979.

Αυτή η πεταλούδα με το περίεργο όνομα και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί-μαύρο χρώμα των φτερών της, είναι ένα από τα ομορφότερα είδη πεταλούδας, το οποίο μάλιστα εντυπωσιάζει για το μοναδικό μεταναστευτικό του ταξίδι που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή.

Οι πεταλούδες αυτές διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αμερική και τον Καναδά όπου ζουν (σπανιότερα και στη δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου), προκειμένου να περάσουν το χειμώνα στα δάση του Μεξικού και στις ακτές της Καλιφόρνια. Μάλιστα το ταξίδι τους είναι πολύ μεγαλύτερο κι από την ίδια τους τη ζωή (η οποία διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες), αφού στη διάρκειά του γεννιούνται τρεις με τέσσερις γενιές! Οι πεταλούδες ακολουθούν κάθε χρόνο την ίδια διαδρομή και χρησιμοποιούν τα ίδια δέντρα για να κρέμονται από τα κλαδιά τους.

Είναι τα μόνα έντομα που μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα και στη συνέχεια επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.
Τέλος σημειώνεται ότι η άφιξη των πεταλούδων στο Μεξικό συμπίπτει με την μεξικάνικη γιορτή «Ημέρα των Νεκρών» κατά την οποία οι άνθρωποι τιμούν τους νεκρούς τους. Οι Μεξικάνοι πιστεύουν ότι οι πεταλούδες είναι οι ψυχές των νεκρών προγόνων τους, που επιστρέφουν στη Γη.

http://www.athensvoice.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

1 replies

  1. Επίσης ο μονάρχης (danaus plexippus) είναι δηλητηριώδης και αυτό το δείχνει με τα έντονα χρώματά τoυ. Όποιο πουλί κάνει το λάθος να την βάλει στο στόμα του θα πάρει μια δυσάρεστη γεύση. Μια πεταλούδα συγγενής του μονάρχη είναι και η δαναός (danaus chrysippus) που παρατηρείται στη χώρα μας κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες ερχόμενη από την Αφρική, και αυτή με δυσάρεστη γεύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading