Με πολιτική απόφαση θα λυθούν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

voskotopia

Κάλεσμα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να υποβάλουν ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ζήτησε οι αρμοδιότητες για τα δάση να περάσουν στο Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης.

Μόνο με πολιτική λύση που θα δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μέσω της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων σε ό,τι σχετίζεται με δασικές εκτάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξορθολογιστούν οι αδικίες που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, στις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης για τα βοσκοτόπια τους.

Αυτό τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε μετά και από σχετική ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων. Παράλληλα, αφού επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου, κάλεσε τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές στις αποζημιώσεις να υποβάλλουν άμεσα ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

«Με εντολή Τσίπρα…»
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά αυτός θέλει πολιτική απόφαση από το Υπουργείο. Επειδή όμως μπαίνει στη μέση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται να δοθεί λύση από τον Πρωθυπουργό και  με εντολή της Κυβέρνησης να λυθεί το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε ο Περιφερειάρχης σχολιάζοντας τα προβλήματα με τις μειωμένες εξισωτικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.

Ο Αλέκος Καχριμάνης, απέδωσε το ζήτημα που έχει προκύψει στο νομικό καθεστώς το οποίο προϋπήρχε του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και για την εξάλειψή  του  ζήτησε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις δασικές εκτάσεις, τα δάση και για ο,τι σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα προβλήματα
Όπως υπογράμμισε χθες, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, η μόνη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων είναι η ψήφιση του νόμου 4351/ΦΕΚ164/4/12/2015. Παρ’ όλα αυτά, με το προηγούμενο καθεστώς προκαλούνται τεράστια προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Αυτό αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χορτολιβαδικές  εκτάσεις, τις οποίες όμως  αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του Ν. 998/1979.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αυτές οι εκτάσεις στις λεγόμενες «Νέες Χώρες» για τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις στις προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, θεωρούνται ότι ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Για να αναγνωρίσει κάποιος τέτοιες εκτάσεις, με την ισχύουσα διαδικασία χρειάζεται 15 χρόνια και όταν τις δηλώνει ένας κτηνοτρόφος για να πάρει επιδότηση, αφαιρούνται από το σύνολο των εκτάσεων και έτσι μένει χωρίς εκτάσεις και επιδοτήσεις.

Η διαρχία βλάπτει…
Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε ότι υπάρχει επίσης ο νόμος του 2014, με τον οποίο όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως μια περιοχή. Όλο αυτό το καθεστώς ήταν για τους μεγάλους κτηνοτρόφους, όπως είπε και πρόσθεσε: «Για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, πρέπει να μην υπάρχει διαρχία, όλες οι αρμοδιότητες για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και ό,τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση από τον Πρωθυπουργό».

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: