Ζούμε στη νέα γεωλογική εποχή του Ανθρωποκαίνου

Anthropocene1

Η ανθρωπότητα πλέον έδωσε το όνομά της στη γεωλογική ταυτότητα του πλανήτη. Το ανεξίτηλο αποτύπωμα των ανθρώπων στη Γη είναι πλέον τόσο καθαρό ώστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρισκόμαστε στην αυγή της «Ανθρωποκαίνου» εποχής («Anthropocene» από την ελληνική λέξη άνθρωπος).

Έτσι σηματοδοτείται το τέλος της Ολοκαίνου εποχής, η οποία θεωρείται ότι άρχισε πριν από 11.700 χρόνια στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Ο νέος όρος έχει ήδη προταθεί προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000.

Στην επιθεώρηση Science, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Κόλιν Ουότερς του Βρετανικού Γεωλογικού Παρατηρητηρίου σημειώνει ότι «η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει μια διεισδυτική και διαρκή υπογραφή στη Γη». Σύμφωνα με τον Κόλιν Ουότερς, «γινόμαστε οι ίδιοι ένας γεωλογικός παράγοντας».

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αρχή της Ανθρωποκαίνου εποχής μπορεί να βρίσκεται γύρω στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η ατομική εποχή, η οποία άρχισε στις 16 Ιουλίου 1945 με τη δοκιμή μιας πυρηνικής βόμβας στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, και το μεταπολεμικό άλμα στην εξόρυξη, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τη χρήση υλικών φτιαγμένων από τον άνθρωπο, όπως το τσιμέντο ή τα πλαστικά, έχουν αφήσει γεωλογικά ίχνη.

Επιπλέον, το τσιμέντο, που επινοήθηκε από τους Ρωμαίους, είναι τώρα πανταχού παρόν. Πλέον αντιστοιχεί ένα κιλό για κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πλανήτη, αν απλωθεί σε ίση ποσότητα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Ουότερς, οποιαδήποτε επίσημη πρόταση να υιοθετηθεί η Ανθρωπόκαινος ως μια νέα γεωλογική εποχή απαιτεί χρόνια επιπλέον ερευνών, εν μέρει για να προσδιορισθεί η χρονολογία έναρξής της.

Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι η Ανθρωπόκαινος άρχισε με τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα και ορισμένοι θεωρούν ότι η αρχή της χρονολογείται από τη διάδοση της γεωργίας αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν.

«Όποιος ορισμός κι αν υιοθετηθεί, θα επηρεάσει τις ιστορίες που λέμε για την ανθρώπινη ανάπτυξη», υποστηρίζει ο καθηγητής Σάιμον Λιούις του University College London, που συμμετείχε στη μελέτη.

Για εκείνον, εναρκτήρια χρονολογία είναι το 1610, διότι σηματοδοτεί την επέκταση της αποικιοκρατίας, των ασθενειών και του εμπορίου στην Αμερική από την Ευρώπη.

Αναμφίβολα, σύμφωνα με τον Ερλ Έλις του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης, ο προσδιορισμός της Ανθρωποκαίνου θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε τον ρόλο της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

Πρόκειται για μια «πρόκληση που δεν είναι μικρότερη από μια δεύτερη κοπερνίκεια επανάσταση», λέει θυμίζοντάς μας ότι τον 16ο αιώνα, ο Νικόλαος Κοπέρνικος βοήθησε να καταδειχθεί ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: