Βοσκέ δυο χρόνια πολεμώ να τη κάμω ελιά…

mesara

Στον Αχλαδόλακο του χωριού Γαλιάς του Δήμου Φαιστού, ένας αγρότης έχει κεντρίσει μια χοντρολιά. Τα μπόλια έπιασαν, αλλά ο βοσκός βάνει κάθε χρόνο τα πρόβατα και τρώνε τα μπόλια!

Και ο αγρότης του γράφει όλο παράπονο:

«Βοσκέ δυο χρόνια πολεμώ να τη κάμω ελιά και εσύ με τση προβάτες σου τση βγάνεις τα μάτια. Λυπήσου τον κόπο και τον αγώνα μου. Είναι αμαρτία. Και τ΄ Αγίου το κανδήλι από παέ περιμένει. Από παέ περιμένουν και τα κοπέλια μου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Συνεχίζοντας με μια νέα πινακίδα ακριβώς αποκάτω γράφει ο απογοητευμένος αγρότης, σιργουλεύοντας το βοσκό:

«Βοσκέ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Σου αφήνω να πιείς ένα κρασί με καρύδια και κάστανα, καθώς και πορτακαλομαντάρινα. Ευχαριστώ»!

Στην πάνω μεριά της ελιάς έχει αφήσει ένα ασκό με κρασί και στη ρίζα το κέρασμα…

Την φωτογραφία δημοσιεύει ο γνωστός δραστήριος Γαλιανός λαογράφος Φανούριος Ζαχαριουδάκης, ο οποίος με μια φωτογραφία και με τις «πινακίδες» που τη συνοδεύουν δίνει το στίγμα της ασυδοσίας που επικρατεί στον κάμπο της Μεσαράς, όπου βόσκουν ανεξέλεγκτα χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια!

Σαν σχόλιο στην φωτογραφία γράφει ο κ. Φανούριος Ζαχαριουδάκης:

Τα θερμοπαρακαλώ του φίλου μου!

Στην επικαιρότητα ως γνωστό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η παράνομη υλοτομία της ελιάς, ως επί το πλείστο τις νυχτερινές ώρες.

Αυτό το διαπιστώσαμε από τις συλλήψεις των δραστών τις τελευταίες μέρες από Αστυνομικούς του Α.Τ Μοιρών και των Τ.Α.Ε Μεσαράς σε Δημοτικό Διαμέρισμα της ΔΕ Τυμπακίου.

Η παράνομη υλοτομία αποτελεί μάστιγα της περιοχής μας.
Μήπως όμως δεν είναι επίκαιρη και η μάστιγα της κακοποίησης των δενδρυλλίων, ιδικά των μικρών, η οποία προέρχεται από τα πρόβατα ελευθέρας βοσκής των διαφόρων βοσκών;;

Αυθεντικός μάρτυρας της μάστιγας αυτής είναι η φωτογραφία που συνοδεύει το παρών δημοσίευμα, που εντελώς συμπτωματικά συνάντησα στην τοποθεσία, Αχλαδολαγκό, του χωριού Γαλιά.

Μέσα από αυτή ο φίλος γεωργός, θερμοπαρακαλεί το βοσκό να τονε λυπηθεί και αυτός του έχει έτοιμο κρασί και επιδόρπιο!!

Πάντως εγώ πιστεύω πως θα τρίζουν τα κόκαλα εκείνου που είχε νε φυτέψει τη συγκεκριμένη ελιά πριν από εκατό και πλέον χρόνια στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα!!
Δεν μιλά κανείς, μα κανείς!!

Όλοι μας είμαστε αποδέχτες αυτής τις κατάστασης!!

“Κάθε πέρυσι και καλύτερα!!”.

Μα πως να μην είναι καλύτερα, αφού επαληθεύονται σε όλο τους το μεγαλείο τα λόγια που είχε νε πει ο συγχωρεμένος, ο Ηρακλής ο Γαλιανός, “νέα γενιά νέα ανθρωπότης;;”.

Από το e-mesara.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: