Τα δάση που …φύτρωσαν στον κάμπο

acacia_fiteia

Από το 1992 μέχρι και σήμερα, 50.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων έγιναν δάση, απ’ τα χωριά του κάμπου του νομού Λάρισας, τα Φάρσαλα μέχρι την Καλλιπεύκη και τον Πυργετό, περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση δάσωσης γεωργικών γαιών, που καταγράφεται στη χώρα μας, από την εφαρμογή του επιδοτούμενου προγράμματος «Δάσωσης γεωργικών γαιών», υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 1992 μέχρι και σήμερα καθώς και για το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που εμφανίστηκε πανελλήνια, από αγρότες και μη, να μετατρέψουν τα χωράφια τους, για είκοσι χρόνια ο καθένας, σε …δάσος.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε δύο φορές, με φορέα υλοποίησής του το Δασαρχείο Λάρισας, στην περιοχή αρμοδιότητάς του και ειδικότερα η πρώτη με τον κανονισμό 2080 του 1992 και η δεύτερη με τον κανονισμό 1257 του 1999.

Ο κάθε δικαιούχος-επενδυτής, αγρότης και μη, ανάλογα με τις κατηγορίες που προέβλεπε το πρόγραμμα, επιδοτήθηκε, στο πρώτο με 15 (μη γεωργοί) μέχρι και 45 ευρώ (γεωργοί) το στρέμμα, για είκοσι χρόνια, ενώ στο δεύτερο πρόγραμμα με 20 έως 72,50 ευρώ το στρέμμα, επίσης για είκοσι χρόνια.

Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι από το Δασαρχείο Λάρισας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των προβλεπόμενων όρων και κανόνων, που απαιτεί από τον επενδυτή, η εφαρμογή του.

Σε περιπτώσεις που επενδυτές δεν συμμορφώνονται με τους όρους συντήρησης των φυτεμένων δασικών ειδών (δέντρων), αποκλείονται από το πρόγραμμα και όχι μόνο διακόπτεται η επιδότησή τους, αλλά καλούνται να καταβάλουν και τα χρήματα που έλαβαν.

Για τα 50.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, που δασώθηκαν, στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας, ο υπεύθυνος κανονισμού του προγράμματος δάσωσης, του δασαρχείου κ. Θανάσης Μιχαήλ, αναφέρει στην «Ε» αναλυτικά:

Η πρώτη δάσωση από το 1992: 30.000 στρέμματα

Στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, με το κανονισμό του 20/80 του 1992, εντάχθηκαν 30.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, με 1.300 επενδυτές. Οι περισσότεροι εμφανίζονται να είναι από την περιοχή των Φαρσάλων και άλλοι από τα χωριά του κάμπου του νομού Λάρισας, μέχρι και τα ορεινά της Καλλιπεύκης, του Πυργετού κ.α.

«Δεν υπήρχε χωριό που να μην είχε έστω έναν επενδυτή», υποστήριξε ο κ. Μιχαήλ. Τότε οι περισσότεροι φύτεψαν ακακίες και οι υπόλοιποι, λεύκες, καστανιές και καρυδιές. Η λεύκη επιλέχθηκε σε περιοχές με νερό και οι καρυδιές σε καλύτερης ποιότητας εδάφη.

Εκτός από τις λεύκες, που η ισχύ του προγράμματος ήταν 12 χρόνια, όλα τα υπόλοιπα δασικά είδη επιδοτούνταν για είκοσι χρόνια.

Οι γεωργικές εκτάσεις ήταν οι περισσότερες οριακής απόδοσης και οι δικαιούχοι θα έπρεπε να συμμετέχουν τουλάχιστον με δύο στρέμματα, ο καθένας.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, από την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος κάποιοι συμπλήρωσαν την εικοσαετία και αποχώρησαν ενώ άλλοι συνεχίζουν να επιδοτούνται ακόμη και συγκεκριμένα: 11.500 στρέμματα ακακίας, 510 στρέμματα λεύκης, 2.200 στρέμματα καρυδιάς και 100 στρέμματα καστανιάς.

«Οι περισσότερες καλλιέργειες πήγαν καλά…» εκτιμά ο κ. Μιχαήλ.

Ο τελευταίος επενδυτής, ολοκληρώνει το πρόγραμμα το 2019.

Δεύτερη δάσωση από το 1999: περί τα 20.000 στρέμματα

Στη δεύτερη εφαρμογή του προγράμματος, με τον κανονισμό 1257 του 1999, εντάχθηκαν περί τα 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, με 700 άτομα επενδυτές.

Ίσχυαν νέα δεδομένα, εκ των οποίων αυξήθηκε το όριο ένταξης από δύο σε τρία στρέμματα, παράλληλα και η επιδότηση (ανάλογα με την καλλιέργεια που προϋπήρχε στο χωράφι), καθώς και οι κατηγορίες των επενδυτών, σε γεωργούς, μη γεωργούς και γεωργούς μερικής απασχόλησης. Η επιδότηση ξεκινούσε από 20 ευρώ και έφτανε μέχρι και 72,50 ευρώ το στρέμμα.

Οι περισσότεροι που εντάχθηκαν ήταν αγρότες. Κάποιοι από αυτούς συμπλήρωσαν εικοσαετία στο πρόγραμμα και αποχώρησαν, ενώ ο αριθμός αυτών που συνεχίζουν είναι 670 άτομα, οι οποίοι θα συμπληρώνουν σταδιακά τα έτη (ανάλογα με τον χρόνο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ο καθένας), με τον τελευταίο να αποχωρεί το 2027.

Ο κ. κ. Μιχαήλ, αναφέρει πως, σήμερα από αυτό το πρόγραμμα επιδοτούνται ακόμη: 16.000 στρέμματα ακακίας, 2.000 στρέμματα καρυδιάς, 90 στρέμματα καστανιάς, 500 στρέμματα λεύκης και 30 στρέμματα μουριάς.

Να σημειωθεί ότι και στα δύο προγράμματα, στους επενδυτές παρέχονταν εκτός των επιδοτήσεων ανά στρέμμα και ένα χρηματικό ποσό για δαπάνες συντήρησης, για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Της Λένας Κισσάβου
Πηγή:  “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”ΚατηγορίεςΔάσωση Γεωργικών Γαιών

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: