Αποφασισμένο για τις κατεδαφίσεις στον Σχινιά το υπουργείο Περιβάλλοντος

schinias_taverna

«Αγώνα δρόμου» να κρατήσουν ζωντανή την υπόθεση του Σχινιά και να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ομως, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Μαραθώνα αρνείται να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας των αυθαίρετων ταβερνών και οδηγεί το θέμα, στο τέλος του μήνα, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πριν από έναν μήνα, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κατάφεραν να κατεδαφίσουν τις τρεις από τις οκτώ αυθαίρετες ταβέρνες που έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέα έκταση. Επρόκειτο όμως για τρεις ταβέρνες που, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, δεν λειτουργούσαν και, επομένως, τα προβλήματα που δημιουργούσαν στη γύρω περιοχή ήταν περιορισμένα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ομως περιθώρια για νέα αναβολή της υπόθεσης δεν υπάρχουν, καθώς από το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει την όχληση των ελληνικών αρχών για το θέμα, διαδικασία που μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει κακή κατάληξη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, φέρεται αποφασισμένο να λήξει οριστικά την υπόθεση και να προλάβει μία ακόμα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο. Το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων (υπηρεσία που υπάγεται στους επιθεωρητές περιβάλλοντος) ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου νέο γύρο κινητοποίησης των υπηρεσιών, η συμβολή των οποίων είναι απαραίτητη για το οριστικό «ξεκαθάρισμα» της περιοχής.

Ηδη κινητοποιήθηκε το Δασαρχείο Καπανδριτίου, το οποίο προ δεκαημέρου κατέγραψε όλες τις νέες πολεοδομικές παραβάσεις, κάποιες από τις οποίες έγιναν μόλις προ δεκαπενθημέρου, κατά τη διάρκεια… των κατεδαφίσεων! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αυθαιρεσίες δεν μπορούν να κατεδαφιστούν… πριν τελεσιδικήσουν, οπότε τυπικά η Πολιτεία μπορεί να γκρεμίσει τα κυρίως κτίρια των ταβερνών αλλά όχι τις προσθήκες τους, εκτός κι αν βρεθεί κάποια νομική διέξοδος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνθηκε και στον Δήμο Μαραθώνα, καλώντας τον να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας και να σφραγίσει τις πέντε ταβέρνες, καθώς η αναστολή που τους είχε δοθεί με μια φωτογραφική ρύθμιση το 2014 (επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη) «έχει παρέλθει άπρακτη από τις 8 Αυγούστου». Ο δήμος όμως υποστηρίζει ότι το θέμα δεν έχει λήξει. Οπως εκτιμά ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Βασίλης Τσουπράς, το διάστημα που όριζε η προαναφερθείσα ρύθμιση δεν έχει παρέλθει. «Αν προχωρήσουμε σε ανάκληση αδειών, κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια δικαστική διαμάχη με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες», αναφέρει. Μιλώντας πάντως στην «Κ» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω διάστημα έχει παρέλθει, ενώ τα έγγραφα που του είχαν σταλεί από τον Δήμο Μαραθώνα για το θέμα δεν έχουν βάση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: