«Ανοιχτό» μάθημα για την αναγνώριση και την ποιότητα του ξύλου

Από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα

xuleia

Το εαρινό εξάμηνο, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, που εδρεύει στην Καρδίτσα και ανήκει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, θα διδαχθεί μάθημα για την αναγνώριση του ξύλου, δηλαδή την ταυτοποίηση του είδους, τη βοτανική ταυτότητα του με βάση τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Αναλυτικότερα, θα παρουσιαστεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο, που παρέχει γενικές πληροφορίες για την αναγνώριση του ξύλου, το οποίο δημιούργησε ο καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Μαντάνης -διδάκτωρ του Παν/μίου Wisconsin- Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαντάνης: «Η αναγνώριση του ξύλου, ως κλάδος της επιστήμης του ξύλου, δεν έχει μόνο επιστημονική σημασία. Μπορεί συνάμα να έχει εμπορική ή οικονομική σημασία για τις βιοτεχνίες ή βιομηχανίες ξύλου και επίπλου, ιστορική σημασία σε επιστήμες όπως λ.χ. αρχαιολογία, παλαιοντολογία και δενδροκλιματολογία ή τεχνική σημασία για συντηρητές ξύλου – ξύλινων κατασκευών (παλαιά έπιπλα, τέμπλα) ή έργων τέχνης, ή/και για μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τεχνολόγους, σχεδιαστές που χρησιμοποιούν το ξύλο ως δομικό και κατασκευαστικό υλικό.

Πρόσθετα, πολλοί Έλληνες πολίτες ενδιαφέρονται για το είδος του ξύλου, διότι ενδεχομένως έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης με αποτέλεσμα να έχουν αγοράσει διαφορετικό είδος ξύλου σε κατασκευή τους (λ.χ. παρκέτα, κουζίνες και έπιπλα, δάπεδα deck, έπιπλα εξοχής, πριστή ξυλεία κ.α.), με εμφανώς χαμηλότερη ποιότητα και ίσως και σε υψηλότερη οικονομική αξία».

Πηγή: http://www.eleftheria.grΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα, Εκπαίδευση - Επιμόρφωση

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: