Ντοκιμαντέρ Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

mikrotsiknias

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου δημιούργησε ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζεται το  Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο Εθνικό Πάρκο, το οποίο παραμένει άγνωστο σε πολλούς από εμάς. Η φύση έχει προικίσει την περιοχή  με μοναδικά μαγευτικά τοπία, αλλά και με μια τεράστια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων οικοτόπων ενέταξε την περιοχή στο Δίκτυο Natura 2000 ως μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Ωστόσο, η περιοχή, εκτός από τον άγνωστο φυσικό της πλούτο και τα πανέμορφα τοπία, έχει να επιδείξει λαμπρή ιστορία και πολιτισμό, όπως και σημαντικότατα μνημεία, αρχαία και νεότερα.Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό και με τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση, αφού προηγηθεί ανάπτυξη υποδομών, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τουριστική ανάπτυξη, εφόσον επικοινωνηθούν σωστά.

Η εκτέλεση της παραγωγής του ντοκιμαντέρ έγινε από την Εταιρεία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών Blacklight Productions και η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Κατσάρη.

Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος. Αποτελεί, έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης, τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε πληθυσμό.

Σε αυτή τη περιοχή εντάσσονται λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία.

Το πάρκο περιλαμβάνει:

Το εκτεταμένο σύμπλεγμα υγροτόπων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των εκβολικών συστημάτων των ποταμών Εύηνου και Αχελώου. Στο σύμπλεγμα αυτό διακρίνονται ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτοι, αλμυρόβαλτοι, λασποτόπια, υδροχαρή δάση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγροτοπικής περιοχής έχουν παίξει οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος που αποτελούν και τα φυσικά όριά της στα ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.

Σήμερα με βάση τη γεωμορφολογία της περιοχής όπως προέκυψε από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο διάστημα 1960-1995 αποτελείται από ένα σύστημα 6 λιμνοθαλασσών που είναι σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους και παρουσιάζουν διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Η έκτασή τους φτάνει τα 150.000 στρέμ. ενώ η ευρύτερη περιοχή του υδροβιότοπου περιλαμβάνει παράκτια οικοσυστήματα, βάλτους, αλυκοποιημένες εκτάσεις και αποστραγγισμένες εκτάσεις που αποδόθηκαν στη γεωργία.

-Η αρχική εικόνα είναι από το Ημερολόγιο του Φ.Δ./Λ.Μ. για το 2016



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

1 replies

  1. Πολύ ωραία αυτή η προσπάθεια του φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου να φτιάξει αυτό το ντοκιμαντέρ, με σκοπό την ενημέρωση του ευρύ κοινού για θέματα, που κυρίως αφορούν την ορνιθοπανίδα του πάρκου.
    Κάθε χρόνο γύρω στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιούνται και εδώ χειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών στις οποίες είχα λάβει και εγώ προσωπικά μέρος παλιότερα. Ειδικά το Δέλτα Αχελώου και η γύρω περιοχή προσφέρει ασφαλές καταφύγιο υδρόβιων κυρίως πουλιών το χειμώνα, αλλά και κατά την διάρκεια της εαρινής περιόδου.
    Έχουν παρατηρηθεί πολλά σπάνια πουλιά (ψαραετοί, στικταετοί, αρκτικοβαρβακίνες, έλανοι, χουλιαρομύτες κ.α.).
    Κάτι τέτοιες ενέργειες αξίζουν πολλά μπράβο και εύχομαι και άλλοι φορείς να δείχνουν το έργο που επιτελούν κατά αυτό τον τρόπο, με την ελπίδα της ευαισθητοποίησης του κοινού για ένα καλύτερο αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading