Μορατόριο για τα δάση στην Αλβανία που υιοθετήθηκε χθες, Πέμπτη, με 101 ψήφους από το 140μελές αλβανικό κοινοβούλιο, προβλέπει την απαγόρευση της υλοτομίας για εμπορικούς και βιομηχανικούς σκοπούς καθώς και την εξαγωγή ακατέργαστης ξυλείας για περίοδο δέκα ετών. |
«Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια οικολογική καταστροφή και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε δραστικά μέτρα κατά της δασικής εκμετάλλευσης για βιομηχανικούς σκοπούς και του εμπορίου που συνδέεται μ’ αυτή», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Αλβανός υπουργός Περιβάλλοντος Λεφτέρ Κόκα.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει ποινές έως κάθειρξη δέκα ετών για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Τα δάση κάλυπταν το 51% του αλβανικού εδάφους πριν από το 1990, σε σύγκριση με το 25% σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το μορατόριο πέρασε από τη Βουλή ως o νέος «Δασικός Νόμος» αποτελώντας ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία της φύσης, την αποτροπή της διάβρωσης και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε στα μέσα του Ιανουαρίου να απαγορεύσει πλήρως την εκμετάλλευση των δασών για μια δεκαετία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την καταστροφή τους.
Τα σπερμοφυή δάση έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή από εταιρείες στις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης των δασών ή δεν έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους προκειμένου να σχεδιάσουν επαγγελματικές μελέτες. Επιπλέον, συνέβησαν και άλλες παράνομες δραστηριότητες καθώς και καταστροφή των δασών από πυρκαγιές, διάβρωση, εξαφάνιση των ζώων και της βλάστησης.
Η παράνομη αποψιλωτική υλοτομία γίνεται σε έκταση δεκαπλάσια σε σχέση με τη προβλεπόμενη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και έχει μάλιστα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο εθνικό πάρκο του Λούρε, ένα από τα φυσικά κοσμήματα των Βαλκανίων.

(φωτογραφία: ALBAFOREST)
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama ζήτησε δεκαετές μορατόριο για τα δάση ως απαραίτητο βήμα για την προστασία τους από περαιτέρω καταστροφές.
«Η καταστροφή των δασών, των ποταμών, των κοιτών των ποταμών, η χρήση ξυλείας για την κατασκευή υλικών και η καταστροφή όλων των υποδομών προστασίας, των φραγμάτων, των υδατοφρακτών και των καναλιών μας έχει οδηγήσει χρόνο με το χρόνο στο χείλος του γκρεμού το οποίο προσπαθούσαμε να αποφύγουμε εδώ και δύο χρόνια» ανέφερε ο Rama.
Ο νόμος που ψηφίστηκε επιτρέπει στους κατοίκους των δασικών περιοχών την κοπή δέντρων που προορίζονται μόνο για οικιακή χρήση και όχι για εμπόριο, κερδοσκοπία ή τη βιομηχανία.
Ο Rama δήλωσε ότι το μορατόριο αποτελεί ανάγκη που δεν δύναται να απορριφθεί μαζί και με τις αυξανόμενες κυρώσεις που δέχονται για περιβαλλοντικά εγκλήματα.
«Τα δάση καταστρέφονται εξαιτίας έντονων εγκληματικών δραστηριοτήτων που δρουν λαθραία και σε πλήρη συνεργασία με διοικητικές οργανώσεις που όφειλαν να προστατεύουν τα δάση εδώ και χρόνια. Παρόλο που αυτή η ιστορία δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της, το ζήτημα των προσπαθειών που έχει καταβάλει εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνησή μας, και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι σίγουρα μια σημαντική προϋπόθεση ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος» δηλώνει ο Rama.
Το δεκαετές μορατόριο για την δασική εκμετάλλευση συνδέεται με κυρώσεις για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Το μορατόριο θα σταματήσει τη διανομή νέων εκτάσεων που προορίζονται για εμπορική χρήση για διάστημα δέκα ετών και θα διακόψει κάθε τρέχουσα συμφωνία. Η υλοτομία έχει ξεπεράσει κατά 2 με 3 φορές τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στα φυσικά δάση. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου 216.000 εκτάρια σε όλη την Αλβανία υλοτομούνται ή καίγονται αποτελώντας το 17% των συνολικών δασικών εκτάσεων της χώρας. Κατά τα έτη 2014-2015 φυτεύτηκαν 2,5 εκατομμύρια φυτάρια (σε έκταση 2.000 εκταρίων).
Υπολογίζεται ότι το 17% των δασών υλοτομήθηκε και κάηκε σκόπιμα τα έτη 2007-2013 στη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση έδωσε την άδεια για κατασκευή μονάδων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι μονάδες έχουν αποψιλώσει σε σημαντικό βαθμό τεράστιες δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν υπήρξε καμιά συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως προς την αποκατάστασή τους. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια διακυβέρνησης έχουν επενδυθεί πάνω από 5.000.000 ευρώ σε νέες φυτείες δέντρων, αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων και προστασία των δασών με βιολογική καταπολέμηση των παρασίτων.
Μετάφραση/Επιμέλεια: Οικονομίδου Μαρία
maria_oiko@yahoo.gr
ΚατηγορίεςΥλοτομίες
Απάντηση