Μαθήματα συνύπαρξης με.. λύκους

lukoi

Λύκοι τριγυρίζουν και πάλι στα δάση της Γερμανίας, αφού αφανίστηκαν πριν από έναν και πλέον αιώνα. Η κυβέρνηση παρέχει τώρα σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για να μάθει τους ανθρώπους πώς να ζουν ειρηνικά μαζί τους.

Την δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν ξανά λύκοι στη Γερμανία και τώρα πια ο πληθυσμός τους σε εθνικό επίπεδο υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 80 ενήλικα άτομα. Αλλά η επανεμφάνιση μεγάλων σαρκοφάγων ζώων σε συνδυασμό με τον γερμανικό τρόπο ζωής έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας.

Αποφεύγουν τους ανθρώπους, όμως έχουν θανατώσει περίπου 125 κτηνοτροφικά ζώα από αγροκτήματα μέσα στον 21ο αιώνα. Για το σκοπό αυτό, η υπουργός Περιβάλλοντος Barbara Hendricks ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 425.000 € για την παροχή συμβουλών και ενημέρωσης προς τους πολίτες σχετικά με τους λύκους.

Τα χρήματα θα πάνε σε μια κεντρική ομάδα εργασίας που βρίσκεται στο Görlitz όπου μια επιτροπή θα είναι σε συνεχή επαφή με τις κρατικές αρχές που συλλέγουν στοιχεία για τις εμφανίσεις των λύκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι λύκοι προστατεύονται αυστηρά από το γερμανικό κράτος, κάτι που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το κυνήγι τους. Βεβαία, ακόμη και να μην τους σκοτώσει άνθρωπος, πάντα υπάρχει κίνδυνος – και μεγαλύτερος μάλιστα- να χτυπηθούν από αυτοκίνητο.

Η επιστροφή των λύκων είναι ένας λόγος για να γιορτάσουμε” δήλωσε η Hendricks “και παράλληλα είναι μια τεράστια πρόκληση καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν με τους λύκους”.

“Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί, όσοι γενικά εκτίθενται είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω κατοικίας εφόσον οι λύκοι τριγυρνούν περισσότερο στις δικές τους περιοχές, όλοι πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης σχετικά με το που και πως ζουν αυτά τα πλάσματα. Είναι καθήκον μας να μετριάσουμε αυτή τη σύγκρουση και να την κάνουμε όσο το δυνατόν μικρότερη”, προσθέτοντας ότι  “με τον καιρό οι πολίτες αλλά και οι λύκοι θα βρουν τους ρυθμούς τους”.

Τόσο η Hendricks όσο και ο Beate Jessel από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία της Φύσης τόνισαν την ανάγκη για διατύπωση σαφών κανόνων σχετικά με την συνύπαρξη ανθρώπων και λύκων.

“Ο λύκος δεν είναι το πρόβλημα – είναι το πώς θα ενεργήσουμε γύρω από αυτόν”, δήλωσε ο Jessel.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις για τους λύκους στη Γερμανία έχουν «ανάψει» το τελευταίο διάστημα και ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποστηρικτές και πολέμιοι της αυστηρής προστασίας του συγκεκριμένου είδους ανταλλάσσουν επιχειρήματα με έκδηλο εκνευρισμό για το τι πρέπει να γίνει.

Πληροφορίες: allesgr.de, www.spiegel.de

Γερμανία: Λύκοι θα εμφανίζονται πλέον και σε πόλειςΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: