Οι δορυφόροι Sentinel και η υγεία του πλανήτη μας

doryforoi_tilepiskopisi

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος Sentinel-3A που πριν λίγες μέρες εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της Ρωσίας βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αποστολή του να μας δίνει σε πραγματικό χρόνο μια εικόνα της υγείας του πλανήτη μας. Αυτός είναι ο τρίτος από τους έξι δορυφόρους που εκτοξεύονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus. Ο διευθυντής του προγράμματος παρατήρησης της Γης, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, Φόλκερ Λίμπιγκ μας δίνει πληροφορίες για τους δορυφόρους:

«Οι Sentinel είναι οι φύλακές μας στο διάστημα. Είναι ένας δορυφόρος που παρατηρεί τον πλανήτη μας. Ο Sentinel-3, εάν θέλετε, μας δίνει μια συνολικότερη εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα που υπάρχουν στο σκάφος μπορούν να σκανάρουν σε χαμηλή ανάλυση την επιφάνεια της Γης, αλλά θα έχουμε μια καθημερινή εικόνα της κατάστασης του πλανήτη μας».

Οι δορυφόροι αυτοί θα μπορούν να καταγράψουν τις κλιματικές αλλαγές της Γης, την μόλυνση της θάλασσας, την γεωργική παραγωγή και την υγεία της χλωρίδας. Θα μπορούν επίσης να καταγράφουν το μέγεθος των παγετώνων και την κατάσταση των ποταμών και των λιμνών.

«Αυτό που θα πετύχουμε με τους δορυφόρους Sentinel είναι ό,τι έχουμε καταφέρει όλα αυτά χρόνια στο χώρο της μετεωρολογίας. Έχουμε δημιουργήσει ένα δορυφορικό λειτουργικό σύστημα που βελτιώνει την πρόγνωση του καιρού. Αυτό ήταν που είχαμε στο μυαλό μας με το πρόγραμμα Copernicus, αλλά αυτή τη φορά το επεκτείναμε και στο περιβάλλον και την αστική προστασία» εξήγησε ο Φόλκερ Λίμπιγκ.

Ο Sentinel-3 μεταφέρει τέσσερα όργανα παρατήρησης της Γης, τα οποία έχουν αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, που μπορούν να μας προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία νέων δεδομένων, ακόμη και για τους ωκεανούς:

«Μπορούμε να μετρήσουμε την άνοδο της στάθμης του νερού και τις τωρινές συνέπειες από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Έχουμε ένα ακόμη όργανο, που μετρά το χρώμα του ωκεανού, όπως το αποκαλούμε. Μπορούμε να καταγράψουμε την μόλυνση, τα φύκια και την αύξησή τους, αλλά και τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ξηρά: έχουμε μεγαπόλεις που συνεχίζουν να εκτείνονται, έχουμε μεγάλες αλλαγές του κλίματος, αλλά και αλλαγές στις επιφάνειες που προορίζονται για τη γεωργία. Έχουμε επίσης ένα όργανο που μετράει με ακρίβεια χιλιοστού την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» τόνισε ο Λίμπιγκ.

Στην ξηρά θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να έχουμε σημαντικές πληροφορίες για την χλωρίδα, τη φωτοσύνθεση και τη συγκέντρωση χλωροφύλλης.

«θέλουμε να βοηθήσουμε τη γεωργική παραγωγή. Στο μέλλον, χάρις σ’ αυτά τα όργανα που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε προγνώσεις και να μπορούμε να έχουμε πληροφορίες για τις μελλοντικές σοδειές» υπογράμμισε ο Φόλκερ Λίμπιγκ.

Μετά τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, η κανονική λειτουργία του μετεωρολογικού δορυφόρου θα ξεκινήσει σε πέντε μήνες. Ο δορυφόρος θα κάνει την παγκόσμια κάλυψη, κάθε δύο μέρες. Η πλειοψηφία των δεδομένων θα αναλύεται από το σύστημα, μέσα σε λίγες ώρες:

«Θα επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Θα είναι δηλαδή διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες, ύστερα από τρεις ώρες και όχι μόνο στους συνεργάτες του προγράμματος Copernicus. Έχουμε ένα πολύ δυνατό, επίγειο σύστημα επεξεργασίας. Τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα σε όλους ελεύθερα και θα μπορείτε να τα κατεβάσετε, μέσω ίντερνετ».

Όλα αυτά τα δεδομένα θα μας βοηθήσουν να μετρούμε, να καταγράφουμε και να προβλέπουμε τις κλιματικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μέρος των συμφωνιών που υπογράφτηκαν στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο του 2015.

«Έχουμε υποχρέωση αυτόματων αναφορών, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αυτά τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν όλα τα κράτη, να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους. Κάθε πέντε χρόνια, όταν πρέπει να στέλνουν την αναφορά τους, θα υπάρχει ενσωμάτωση των δεδομένων που τους δίνουμε» αναφέρει ο Λίμπιγκ.

Κάθε αποστολή αποτελείται από δύο πανομοιότυπους δορυφόρους Sentinel: τον Α και τον Β που θα περιστρέφονται σε σχηματισμό. Ο Sentinel-3B θα εκτοξευτεί το 2017 και θα συναντήσει τον Sentinel-3A.

Πηγή: http://gr.euronews.comΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: